Wednesday, August 11, 2010

~Selamat Berkursus Dalam Madrasah Ramadhan!❤~

Alhamdulillah..masih lagi dipanjangkan umur untuk terus mengharungi perjalanan hidup yg tak akan pernah lekang dari ujian dan cubaan.

Lama juga saya tinggalkan blog ini tanpa sebarang update. *Bersawang sangat ke?Maaf ya..hehe...Entry kali ni boleh la saya kategorikan sebagai edisi khas sempena 1 Ramadhan..Ya,saya tahu,mungkin dah ramai bloggers lain post entry sempena Ramadhan, lebih awal dari saya.Tapi, peduli lah..awal atau cepat, mesejnya tetap sama..am I right?..:)

Lihat Pada Mesej Tu!

Frankly, rindu sgt pada bloggers lain,such as Kak SyuQ (da lama sgt tak contact akak yg cantek ni), Cik Balqis (yg sedang menghitung hari-hari terakhir untuk terus berada di sekolah..hehe),Cik Linn (apa khabar agaknya?), Encik Penaberkala (semakin maju,chaiyok!..^^),Bro Azrai (agak2 dah update belum?) dan rakan2 bloggers yg lain..rindu nak blogwalking,baca entry kamu semua..Tapi, tak boleh nk laksanakan semua tu,cz saya mahu utamakan yg lebih utama!

Entah kenapa..rindu juga pada rakan2 sekolah...Harlina..Fatin..Izzati..Adeq..Ain..thankz to be friend with me...Rindu sangat moment dulu2..Tapi..tak semua perkara akan kekal jadi spt apa yg kita mahu..Saya suka kenang zaman dulu2.Seronok..Tapi,saya tak suka kenang zaman hitam saya...Huhh...Entahlah..sesal pun tak berguna..Apa yg saya harap..ALLAH ampunkan kesilapan saya....(macam jahat sangat je Bintun Sazali ni?..hmm..Perhaps~)

Opsz...ter'feeling' pulak..Maklumla..dah lama tak menulis..

Buat rakan-rakan facebook sekalian..Maaf kiranya tak memberitahu..Saya dah delete page fb..Saya tak sanggup tanggung DOSA lagi..sy sedih..sebab sana sini byk kemungkaran yg berlaku..MAAF...saya tak sanggup...(Macam ni ke sikap seorang Dai'e??!)...Kawan2 lama, ramai yg dah berubah..Saya tak boleh percaya semua tu..definitely different than before!..Bukan kamu semua tak belajar agama,rakan2 semua..Saya sayang kamu semua..Tapi??..Saya tak mampu bawa kamu semua ke jalan yg benar.....

Ya ALLAH...bantulah kami....Jangan Engkau pesongkan hati kami setelah mendapat HIDAYAH daripada-Mu Ya ALLAH.......Jadikanlah kami orang2 yang sentiasa mencari sinaran-Mu ya RAbbi......

Astaghfirullah................Ampuni kami YA ALLAH....:'(

Semua perkara yang kita lakukan sepanjang di dunia,bersama-sama...Takkanlah di akhirat nanti, kita sanggup biar kawan kita tarik kita dalam neraka bersama-sama dengannya???!..

Alhamdulillah..Saya ada kawan2..Saya harap sangat,kita semua berada dalam pemeliharaan ALLAH....

Owh..berbalik kepada tajuk asal...:)

Kenapa pulak "berkursus"..?..Yups,berkursus dalam Madrasah Ramdhan,selama sebulan..Berat ke?..Sambil2 menulis ni,saya angkat sikit kepala..owh,terpapar pada kalendar saya kata-kata ini:
"Sambutlah Ramadhan dengan penuh keriangan dan keceriaan.Elakkan dari marah-marah, wajah mencuka atau apa-apa juga yg tidak menyenangkan."
Ha!..Dah termarah ke?..Jangan marah-marah..Tak baik tau..Sepatutnya kita sambut kedatangan Ramadhan dengan gembira,sebab banyak berkat yg kita dapat ambil daripadanya..Tapi,saya mengaku..Saya pun dah marah-marah lepas Subuh tadi...Hisyh..memang tak boleh bersabar sikit la Bintun Sazali ni..Kenapa saya marah-marah?..Mug saya hilang!..:(...Mulalah membebel tak tentu hala..Tapi,tersenyap seketika,cuba redakan hati yg sedang mendidih..Sebab saya teringat pada kata-kata Ustazah Fatimah :

"Kalau kamu nak marah, cuba keluarkan 70 sebab dulu,barulah kamu boleh marah."

Fuhh...tiba-tiba ALLAH datangkan ilham..Naluri saya kuat mengatakan bahawa adik compartment saya yg ambil atau terambil mug tu..hmm...dan terbukti, betul..Kawan si adik ni tadi yg terambil..haish...Sabar je la kak ye....Sebab tu la, jika ada apa-apa yg berlaku,jangan cepat marah..Siasat dulu, bertenang dan cuba fikir dengan baik..

Pagi 1 Ramadhan je dah dapat latihan dalam kursus..kan?..Betullah kata Ustaz..dalam bulan Ramadhan ni la kita boleh disiplinkan diri...Baru shj tadi,kawan saya call...

"Nak pi jogging tak?"

Huh?..bersemangatnya depa..hehe..Bagus2..Saya tolak ajakan tu..Kenapa ye?Takut tak dapat tahan.Tapi, sebenarnya puasa bukanlah alasan untuk tidak menjalankan apa-apa aktiviti such as berogging ni..Dan PUASA pun bukanlah sesuatu yg boleh membuatkan org melabel kita sbg umat yg LEMAH!...Masih teringat lagi, Ramadhan yg lepas, seorang pemuda yg bekerja di sebuah kedai photostat, kantoi hisap rokok depan saya!..Adehh..apa ni bang oi??...Awak bukan kerja angkat batu!..Angkat kertas je pun...Hisyh..susah bila orang tak faham agama...Saya??Sepatutnya tolong cegah kemungkaran tu..Tapi.......hmm..tak ada sifat 'syaja'ah'...sifat berani...:(

Semoga kita semua berjaya berkursus dalam Madrasah Ramadhan ni dengan cemerlang...Maafkan segala salah dan silap..Apa yang buruk itu datang dari diri saya sendiri...Wallahua'lam..



diari pengarang : Jangan buat2 batal puasa ye!..:)

Monday, August 2, 2010

Utamakan Yang Lebih Utama?

Salam sejahtera..
Agak lama (bagi saya) blog ni tak terusik..Tak ter'update'..

I'm off?
Nope!
I'm quit??
Tak mungkin..

Broadband ditinggalkan kat rumah la..SENGAJA tinggal...sebabnya, dengan yakin sekali saya kembali ke maktab dengan membawa segunung harapan bahawa wireless akan berfungsi dengan baik tanpa sebarang halangan, seperti kebiasaannya..

But..what can go wrong will go wrong!..Malang tak berbau...Rupanya wireless pun tau mogok..Dah seminggu dia tak mau kerja..Maka,bermulalah kehidupan di maktab tanpa sambungan internet, buat kesekian kalinya (sebelum ni, no wireless,no broadband)..

Tapi,ALHAMDULILLAH...hidup tanpa sambungan internet buat seketika ni pun dah cukup membuatkan saya refleksi..Rupanya selama ni baaaanyak sangat masa yg saya bazirkan...Utk perkara-perkara yg kurang utama berbanding pelajaran..Hmm..apa dah jadi?

Jadi,selama tidak ada sambungan internet ni,saya rasa saya masih boleh hidup..(tak mati kalau tak on9)..Jadi,terbukti bahawa ada lagi yang utama daripada yang tak utama ni..

"Utamakanlah yang lebih utama dari yang utama,kerana yang lebih utama itu lebih utama dari yang utama"

Dapat?...hehe..:p


InsyaALLAH,kalau ada masa lapang, saya tetap akan update blog ni...
Sekarang ni assignment sedang menyerang..Jadi kalau saya terus leka..Habislaa....huhu..



Untuk semua pembaca, teruskan mencari ilmu tanpa jemu!..

p/s : Entry merapu je ni..Maaf,jika rasa menyampah..huhu~


diari pengarang : Fighting!

LinkWithin