Sunday, December 23, 2012

Qasidah : Sholatun Bi Salamil Mubin

Bismillah.

Bak kata Prof Dr Muhaya, seorang blogger kalau tak share something yang bawa kebaikan kepada semua, untuk apa? Untuk apa share kisah diri sendiri; hari ini pergi mana, hari tu pergi mana bla bla bla. Tak bawa kebaikan dan tak ada kegunaan pun untuk orang lain. Sentap. Hee.

Yes, kadang2 kita share semua benda sebab kita rasa excited dan sebab nak rasa seronok. Kan? Takpe. As long as apa yang anda share tu boleh bawa kebaikan kepada pembaca, just go on. :)

Okeh, hari ini nak share sesuatu yang sedang menjadi kesukaan ramai la ni, iaitu salah satu QASIDAH, yang didendangkan oleh Habib Syekh As-Segaf.

Selamat berqasidah :)

Sholatun Bi Salamil Mubin 

 صلاةبالسلام المبين 
 Sholaatun bissalaamil mubiini 

 لنقطةالتعيين ياغرامي
 Linuqthotitta'iin yaa ghoroomii. 

 نبي كان أصل التكوين* من عهدكن فيكن ياغرامي. 
 Nabiyyun kaana ashlattakwiini * min ahdi kun fayakun yaa ghoroomi. 

 أيا من جائناحقا نذير* مغيثامسبلا سبل الرشاد
 Ayyaa man jaa anaa haqqon nadziiri mughiitsan musbilaan subularrosyaadi.

 رسول الله ياضاوي الجبين* ويامن جاءبالحق المبين
 Rosulallaahi yaa dhoowiljabiini * wa yaa man jaa a bil haqqil mubiini. 

 صلاةلم تزل تتليعليك* معطارالنسيم تهدي إليك 
Sholaatullam tazal tutlaa alayka mi thoorin nasiimi tuhdaa ilayka. 


Maknanya : 

Shalawat serta salam ku persembahkan kepada mu wahai kekasih ku 
Sebagai bukti keteguhan ku,wahai Nabi saw kekasih ku  
Engkaulah sebenar2nya pemberi peringatan pada masa mu 
Wahai kekasih ku,wahai Rasulullah saw yang bercahaya wajahnya penunjuk jalan kebenaran  
Tak lekang sholawat tercurah pada mu wahai pembawa kebenaran, 
laksana hembusan angin yang kencang.


Tuesday, December 18, 2012

VCO : Jerawat Makin Banyak?

Bismillah. 

Ada sesetengah pelanggan yang sudah mengambil VCO (Virgin Coconut Oil) sebagai supplement mereka telah memberitahu kepada saya, bila makan vco je, jerawat makin banyak. Lepas satu, satu lagi tumbuh. Muka berminyak bukan main. Saya pun macam tu pada awal pengambilan vco dulu. Tapi sekarang dah tak dah. Kalau ada pun, sebab lain, faktor cuaca dll. Hee. 

Sebenarnya itu perkara biasa. Lain orang, lain caranya vco ni bertindak terhadap tubuh badan kita. Di bawah ni, ada sedikit penerangan untuk masalah seperti ini. Selamat membaca :) 


Jerawat keluar makin banyak? 
Siap bernanah-nanah?
Rasa gatal dan bintik merah di muka dan hidung?
Ini sebab kesan sampingan atau proses penyembuhan?

Penerangan serba sedikit tentang masalah itu:

VCO / Collagen dari Catalyst adalah diperbuat dari sumber semulajadi. Namun, adakah orang yang tidak serasi dengan supplement atau minuman/makanan kesihatan ini ? 

Sebenarnya ada 3 jenis golongan yang merasakan mereka tidak serasi dengan VCO/Collagen :

Golongan (1) 
-Yang mengalami rasa nak demam, pening, rasa nak muntah apabila mengambil supplement.
-adalah mereka yang mengalami healing crisis atau krisis penyembuhan.

Golongan (2) 
-Yang merasakan tiada apa-apa perubahan terhadap dirinya. 
-adalah mereka yang menghadapi masalah penyerapan vitamin oleh sebab-sebab tertentu.

Golongan (3) 
-Yang mengalami masalah seperti ruam, gatal-gatal dan sebagainya.adalah mereka 
-adalah yang alergi pada supplement yang mengandungi herba contohnya alfalfa.

Kenapa proses pembuangan toksin boleh mendatangkan kesan sebegitu ?

Sebenarnya ia bukan kesan sampingan atau side effect, sebaliknya tindakbalas normal, dan sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah petanda yang elok. Maknanya sistem badan anda mula bekerja untuk menjana sel-sel baru dalam tubuh.

Umpama sebuah tangki yang berkarat di bahagian dalamnya. Apabila dibersihkan, maka keluarlah karat2nya, lalu tinggallah tangki yang bersih. Tubuh kita seperti tangki itu yang penuh dengan karat. Oleh itu, seperti karat2 yang keluar bila dia dibersihkan, toksin dan benda bahaya akan keluar dari badan kita bila mengambil supplement.

Untuk mengurangkan kesan healing crisis anda perlu minum sekurang2nya 3 liter air sehari. Jadi diharapkan dengan penjelasan ini, yang berhadapan dengan masalah ini tidak ragu-ragu lagi untuk terus amalkan VCO dan juga Collagen. 

Sebab kebanyakan customers yang alami masalah ini berjaya sembuh selepas beberapa bulan. Ingat ya, badan manusia sistem hormonya amat berbeza. Ada yang hilang terus, ada yang keluar jerawat sebagai tanda healing process, dll. 


Okeh, done. Kalau ada sebarang masalah berkenaan vco dan pengambilannya, sila pm saya di fb, LYDIA CATALYST atau hubungi/sms 013 7458076. InsyaAllah, saya bersedia membantu anda :)



Tuesday, December 4, 2012

IKLAN : Homestay Untuk Disewa

Bismillah.

Lama sangat ni tak update. Kali ni nak buat sedikit iklan. Nak tolong pakcik promosikan homestay beliau. Details boleh rujuk maklumat dan gambar-gambar yang saya sertakan di bawah ni :

"HOMESTAY - AREA CHERAS" 

 KEMUDAHAN YG DISEDIAKAN : 

 - 3 bilik tidur ( 2 katil queen, 1 katil single) 
- 2 bilik air 
 - TV 
- Astro 
- Peralatan dapur 
- Peti ais 
- Washing machine 

 LOKASI : 

 Berdekatan dengan :  
- bandaraya KL 
- AEON Cheras Selatan 
- Hulu Langat-Air Terjun 
- The Mines 
- Serdang-UPM 
- Kajang-Sate 
- Bangi-UKM 
- Puchong 
- Putrajaya 
- KLIA 

 * kesemuanya dalam lingkungan 2 minit - 25 minit. 
* Akses mudah ke lebuhraya dan banyak kemudahan di sekitarnya. 

 BAYARAN : 

 RM 200/hari 
* harga boleh dirunding :) 
* diskaun mengikut tambahan hari.










Berminat untuk menyewa homestay ini?
Sila hubungi Encik Abd Razak di talian 013 7373163.

Iklan di Mudah.my
http://www.mudah.my/Homestay-19228337.htm

Iklan di Facebook
"HOMESTAY - CHERAS"




LinkWithin