Sunday, December 23, 2012

Qasidah : Sholatun Bi Salamil Mubin

Bismillah.

Bak kata Prof Dr Muhaya, seorang blogger kalau tak share something yang bawa kebaikan kepada semua, untuk apa? Untuk apa share kisah diri sendiri; hari ini pergi mana, hari tu pergi mana bla bla bla. Tak bawa kebaikan dan tak ada kegunaan pun untuk orang lain. Sentap. Hee.

Yes, kadang2 kita share semua benda sebab kita rasa excited dan sebab nak rasa seronok. Kan? Takpe. As long as apa yang anda share tu boleh bawa kebaikan kepada pembaca, just go on. :)

Okeh, hari ini nak share sesuatu yang sedang menjadi kesukaan ramai la ni, iaitu salah satu QASIDAH, yang didendangkan oleh Habib Syekh As-Segaf.

Selamat berqasidah :)

Sholatun Bi Salamil Mubin 

 صلاةبالسلام المبين 
 Sholaatun bissalaamil mubiini 

 لنقطةالتعيين ياغرامي
 Linuqthotitta'iin yaa ghoroomii. 

 نبي كان أصل التكوين* من عهدكن فيكن ياغرامي. 
 Nabiyyun kaana ashlattakwiini * min ahdi kun fayakun yaa ghoroomi. 

 أيا من جائناحقا نذير* مغيثامسبلا سبل الرشاد
 Ayyaa man jaa anaa haqqon nadziiri mughiitsan musbilaan subularrosyaadi.

 رسول الله ياضاوي الجبين* ويامن جاءبالحق المبين
 Rosulallaahi yaa dhoowiljabiini * wa yaa man jaa a bil haqqil mubiini. 

 صلاةلم تزل تتليعليك* معطارالنسيم تهدي إليك 
Sholaatullam tazal tutlaa alayka mi thoorin nasiimi tuhdaa ilayka. 


Maknanya : 

Shalawat serta salam ku persembahkan kepada mu wahai kekasih ku 
Sebagai bukti keteguhan ku,wahai Nabi saw kekasih ku  
Engkaulah sebenar2nya pemberi peringatan pada masa mu 
Wahai kekasih ku,wahai Rasulullah saw yang bercahaya wajahnya penunjuk jalan kebenaran  
Tak lekang sholawat tercurah pada mu wahai pembawa kebenaran, 
laksana hembusan angin yang kencang.


No comments:

LinkWithin