Sunday, July 29, 2012

Khatam al-Quran?

Bismillah.

Kali ni, nak share satu persoalan yang diutarakan dalam majalah al-Ustaz Isu No 04. Hah, siapa-siapa yang belum pernah belek dan beli majalah ni, sila lah beli. Best, sebab banyak masalah kontemporari yang dibincangkan dalam majalah ni. :)
.........

Tajuk :
Khatam al-Quran Beramai-ramai

Soalan :
Saya inginkan kepastian. Adakah program khatam al-Quran secara beramai-ramai dengan setiap peserta masing-masing membaca beberapa kerat ayat berlainan lengkap 30 juzuk dikira sebagai telah mengkhatamkan al-Quran?

Jawapan :
Ia tidak dikira sebagai khatam al-Quran. Perkara ini tidak pernah dilakukan oleh salafussoleh. Seseorang Muslim dikira mendapat pahala bila dia membaca al-Quran dengan sendiri ataupun mendengar bacaan al-Quran.

Perlu diketahui bahawa Allah SWT turut menjanjikan rahmat dan ganjaran buat org yg mendengar bacaan oleh orang lain. Firman-Nya dalam surah al-A'raf ayat 204 yang bermaksud : "Dan apabila dibacakan al-Quran, maka hendaklah kamu semua mendengarnya dan diam. Mudah-mudahan kamu semua beroleh rahmat."

Berkenaan dengan amalan yang dinyatakan, ia hanya bersifat kerjasama dalam melakukan kebaikan sahaja. Mudah-mudahan ada pahalanya. Namun tidak sekali-kali pahala khatam al-Quran.

Marilah kita sama-sama berusaha mengkhatamkan al-Quran daripada awal hingga ke akhirnya. Bukannya berpura-pura mengkhatamkan secara pembahagian seperti ini. Wallahua'lam.

(Ust Hj Zahazan Mohamed)

.........


Sentap. Terasa. Huhu..
Jom cuba khatam al-Quran banyak-banyak kali! ;)

Dalam majalah al-Ustaz isu no 4 ni pun ada diselitkan poster mini tentang pelaburan akhirat. Best, cuma atas individu je. Nak pahala, buat. Takmo pahala, hmm. Ikut angpa lah..Berminat nak tahu? Beli lah majalah ini! Cewah. Promote lak an. ;p

Sekian sahaja untuk kali ni. Semoga kita semua sentiasa hidup dalam rahmat Allah. Selamat berpuasa dan selamat berbuka maghrib nanti! Wassalam..





Wednesday, July 25, 2012

Sebarkan Cinta-Nya!

Bismillah.

Salam Ramadhan! :)
Apa khabar iman hari ni?
Puasa kita hari ni kerana apa?

Kerana Allah ke?
Kerana parents suruh ke?
Kerana kawan2 puasa ke?
Kerana dah jadi adat ke?
Kerana apa ye? :)

Sebagai umat islam ni, kita kena tahu sebab dan rasional bagi setiap amalan yg kita lakukan. Jangan berpuasa kerana ikut-ikutan. Ingat tu. ^^

Sedar tak sedar je, kita dah beberapa hari berada dalam bulan Ramadhan. Emm. Semalam, waktu borak-borak dengan seniors dan sahabat2, ada something yg saya terperasan. Rupa-rupanya selama 4 hari berpuasa ni, saya belum pernah beli makanan berbuka lagi! Wahh. Heheh ;p

Mana tak nya. Asyik ada je halangan. Tertidur, telefon buat hal, dll. Pheww. Tapi takpe. Sebab tu kita kena yakin, Allah yang beri rezeki. Tapi janganlah sampai kita tak berusaha langsung. ;p

Hah. Lagi satu nak pesan. Bulan puasa ni, belajarlah berjimat dan jgn suka membazir. Jangan terlalu turutkan nafsu. Kalau pi bazar Ramadhan, SABARkan diri. Memang teruja tengok makanan yg pelbagai, tapi kita kena ingat, Allah tak suka pada org yg suka membazir. ;)

.........
Ok, back to the topic.

Tersentuh dengan sebuah kisah yang dikongsikan oleh Ustaz Fawwaz Fadzil pagi tadi, dalam Motivasi Pagi di Warna Pagi Ikim.fm. Sangat tersentuh.

Kisah ini berkisar tentang As-Syahid Imam Hassan Al-Banna. Kenal tak siapa beliau ni? Haa. Imam Hassan Al-Banna adalah seorang mujahid yang berjuang menegakkan agama Allah. Pengasas Ikhwanul Muslimin di Mesir, dan juga merupakan pengasas Al-Ma'thurat yang kita duk baca pagi dan petang tu. :)

Dikisahkan, sewaktu hidupnya, beliau pernah memberikan salam kepada seseorang ni selama 5 tahun tanpa jemu walau orang tersebut tak pernah menyambut salam Imam Hassan al-Banna. Bayangkanlah sendiri, apa perasaan anda kalau anda sapa seseorang tapi tak dibalas langsung. Even senyum pun tak. Kalau kita, dah lama agaknya give up.

Tapi Imam Hassan al-Banna, walaupun beliau tahu orang tu tak suka dan benci kepada beliau, namun Imam Hassan al-Banna tak pernah berhenti dan putus asa. Akhirnya, orang yang membenci Hassan al-Banna tergerak hati utk bertanya, "Kenapa kau tak pernah jemu utk beri salam kepada aku??"

Rasanya apakah jawapan Imam Hassan al-Banna???

"Kerana aku sayang kepadamu." Allah..mulianya hati mujahid ni..Macam ni lah yang dikatakan mencontohi sunnah dan sirah Nabi. Bak kata seorang murabbi, "engrave" atau ukirlah sirah Nabi dalam kehidupan kita, baru kita akan rasa bagaimana pahit dan manisnya perjalanan hidup sebagai seorang Muslim. Betul kan? :')

*Siapa yang baca novel trilogi RAM, start dari Bagaikan Puteri, mesti perasan, Laksamana Sunan pun suka cakap macam ni : Sebagai manusia, aku sayang padamu... ^^

Ustaz Fawwaz pesan, jangan kita benci pada orang yang melakukan maksiat. Tapi bencilah kepada kemaksiatan yang dilakukannya. Tidak diutuskan Nabi Muhammad melainkan utk menyebarkan rahmah ke seluruh alam. Ini firman Allah.

Dan sekarang Nabi Muhammad sudah tiada, maka tugas kita lah untuk meneruskan perjuangan Nabi SAW menyebarkan rahmah -kasih sayang- kepada seluruh umat manusia. Islam itu indah, Islam itu syumul, Islam lah cara hidup kita selamanya. :)

Semoga Islam tetap menjadi cara hidup kita selamanya, InsyaAllah!
Take care. Adios!


p/s : Sayang semua kerana Allah! :)




Thursday, July 5, 2012

Sweet kan Allah?

Bismillah.

Sepatutnya post kali ni dah di'post'kan pada hari Ahad/Isnin yang lalu. Tapi disebabkan oleh kekangan idea dan juga sedikit kekangan masa (mcm lah kau busy bebenor), maka baru lah post ini dapat disempurnakan pada hari ini.

Kali ni banyak gambar. Sebab eksaited sangat tengok gambar lawa dan gambar yang memberi kesan, sangat memberi kesan. Bila tengok buat pertama kali, zupp!

Subhanallah. Tak terkata. :)
.....................

Pertamanya, gambar perkahwinan seorang artis yang telah meninggalkan apa yang Allah tak suka dan mencari cinta-Nya, kemudian ditemukan dengan cinta pilihan Allah. Sangat lah amazing! Rasanya semua dah tahu siapa beliau ni. Ala, jangan nak deny la. Tengok video wedding dorang pun kamu nangis2 sebab jealous kan? Hihi. ;p

Credit to : The Kliker l Wedding & Portrait Photography
.....................

Keduanya, gambar ini. Seorang lagi artis, yang telah memilih untuk berubah kepada yang lebih baik, namun ada pihak yang mengecamnya dengan mengatakan bahawa beliau telah menerima "hidayah sesat". Pheww. Dapat hidayah Allah, dikatanya dapat hidayah sesat. Politik punya pasal..Err. Saya salah cakap ke? Hehh.

Credit to : Facebook
.....................

Ketiganya, gambar ini. penuh dengan mesej yang SANGAT memberi kesan. Memang sangat terkesan, dan sangat bertepatan dgn situasi yg sedang dialami. Ya, kita selalu takut nak lepaskan apa yg kita miliki. Sebab kita FIKIR, itu HAK kita. Itu kita yang punya. Tapi lupakah kita, kita hidup kat dunia ni, hanya pinjaman dari Allah semata-mata?

Dah nama pun meminjam, of course kita kena relakan dan redhakan utk pulangkan semula apa yg kita pinjam. Hukum dunia pun begitu. Dah pinjam, perlu pulangkan semula. Seriously, tersentuh sangat bila tengok gambar ni. Allahurabbi. Kuatkan hati hamba. :'(


.....................

Dann. Last sekali, gambar ini. Diedit oleh Cik Epal rasanya. Tapi kata-kata tu, memang sangat BENAR dan TEPAT. Kalau kita jihad (bersungguh-sungguh) dan nekad nak tinggalkan sesuatu yang Allah tak suka, dan jadikan Allah sebagai kekasih hati yang utama, InsyaAllah, Allah akan berikan sesuatu yang PALING BAIK untuk kita. 

Ingat, Allah selalu ulang dalam Al-Quran, "Allah Maha Mengetahui, sedangkan kamu (manusia) tidak mengetahui." Siapa lagi yang lebih kenal dengan diri kita, melainkan Allah yang menciptakan kita?? Dia beri kita apa yang kita PERLU. Bukan apa yang kita MAHU. Subhanallah. Sweet kan Allah? :')

Credit to : The Kliker l Wedding & Portrait Photography
.....................

Nampak tak perkaitan antara semua gambar ni? Tak nampak? Cuba renung, cuba fikir, cuba zikir. Ada mesej yang hendak disampaikan sebenarnya. Allah Maha Adil, Maha Mengetahui. Setiap yang berlaku dalam hidup kita, semuanya atas kehendak dan ketentuan Allah. Apa yang Allah tentukan buat kita, pasti ada kebaikannya buat kita.

Jadi, sebelum kita merungut, marah2 dan menyalahkan Allah atas kecelakaan/kesusahan/ujian yang menimpa kita, renungkan balik, berapa banyak nikmat Allah yang dah kita kecapi. Tak salah kan kalau kita sentiasa jadi hamba-Nya yang bersyukur? 

Nabi Muhammad SAW yang dah DIJAMIN syurga buat baginda pun, setiap malam bangun tahajjud, qiamullail sampai bengkak2 kaki. Bila ditanya kenapa baginda buat macam tu, Nabi menjawab, "Salahkah aku menjadi seorang hamba yang bersyukur?" Subhanallah. Maha Suci Allah.

Emm. Buat diri yang sedang membebel ni, harapnya menaip bukan sekadar di jari, tapi isinya harap dapat disemat dalam hati. InsyaAllah. Sekian sahaja utk kali ini. Semoga kalian sentiasa berada dalam rahmat Allah, aminn ya Rabb. 

Adios. :)


LinkWithin