Monday, December 19, 2011

Daulat Tuanku!

Assalamualaikum.


"Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah." Pernah dgr pepatah ni? Maksud bagi pepatah ni (menurut pengertian aku sendiri. hehe) , seorang raja atau pemimpin yg adil itulah yg org sanjung dan patuh. Kalau yg zalim tu kita tolak. Hah, mksud sebenar dia, anda-anda boleh surf dalam kamus peribahasa atau google je, senang. :)

Hari tu, on our way back from Muar..

Aku  : Rasa mcm sekejap je Sultan Mizan jd Agong. Sultan lain rasa macam lama pulak.
Ummi : Biasalah tu. Oghe minak gak, raso lamo la. (Org minat, rasa macam lama la)
Aku : Ye jugak kan...

Betul la kan? Rasanya ramai doh hok kenan ngan Sultan Mizan. Mana taknya. Muda lagi, bini pun comey..Pakai tudung..Sejuk mata memandang..Heheh  :)

*Eh jap. Post ni terlambat sikit. Kan ke dah seminggu peristiwa ni berlaku. Heee. Biasala. Line tak mengijinkan.

Memang dah jadi adat, setiap 5 tahun Agong akan bertukar ganti mengikut giliran yang telah ditetapkan dan disepakati. Rasa macam baru je Sultan Mizan pegang takhta tu. Cepat je masa berlalu, kan? Apapun, tahniah dan selamat memimpin diucapkan kepada Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Tuanku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah atas pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 Malaysia.

Begitulah. Kita sentiasa tak sedar masa begitu cepat berlalu meninggalkan kita. Selalu pulak tu kata "masa mencemburui kita". Heheh. Padahal kita yg tak belajar cemburu dgn masa yg sentiasa terlebih dahulu memintas kita. Memetik kata As-Syahid Imam Hassan Al-Banna, kerja yg kita ada di dunia ni melebihi masa yg kita ada, sebenarnya. Bayngkanlah, kalau kerja lebih banyak melampaui masa yg kita ada, takkan lah kita asyik nak menunggu masa memintas kita? Of course lah kena lebih pantas dari masa. Kan?

Aku ni pulak, duk membebel je. Pandai cakap pandai buat la bro! Huu. Semoga sifat suka bertangguh dan berlengah-lengah tu semakin terhakis dari diri yg sentiasa lalai dan leka nih. Wallahua'lam..

Adios~










Diari pengarang : Result oh resulttt...Aduu..Huuu~

Sunday, November 27, 2011

Ahlan 1433 Hijriah!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah hari ni diberi ruang dan peluang oleh Yang Maha Memberi utk ke majlis perkahwinan seorang akak yg kitorang kenal waktu study kat giatmara dulu. Rasa gembira, yelah, tumpang gembira tengok orang bahagia. :)

Alhamdulillah juga, dapat berjumpa dgn kenalan yg aku kenal waktu menuntut sekejap di giatmara sementara tunggu result SPM dulu. Walaupun sekejap tapi rasa macam dah lama je kenal. Ingatkan nak jumpa dengan cik Nadia sekali, tapi apakan daya, cuti lain-lain. Jadi tak dapek la den nak menolong. Huu. Tapi lain kali harapnya boleh la kita keluar sama-sama lagi, macam dulu.  :)

With Sufiah - abaikan org yg pakai shawl tu. Serabot -,-

Waktu dalam majlis tadi, rasa kagum pun ada. Hehe. Sebab majlis macam grand, bak kata Sufiah. *Eh, piah ke Ummi yg cakap tadi ek? Aku lupa sudaa..-,- Hah, mana tak grandnya, warna tu memainkan peranan. Cantik, pandai pengantin pilih colour. Gandingan oren dan hitam, just nice. :p

Yang paling mengujakan, bila masuk bilik pengantin cz nak jumpa dengan Kak Nisa, borak-borak then ummi tanya, langsir buat sendiri la tu? Kak Nisa kata memang dia yg buat sendiri. Cantik! Mana taknya, kerja sambilan wat langsir n cadar. Haduii. Kalau dah minat semua benda pun boleh buat. :) Jeles tau, yelah, belajar menjahit sama-sama kat giatmara, tengok-tengok ada yg mahir ada yg tidak. Hehe. Ala, tapi biasalah tu, rezeki masing-masing kan lain-lain. Ye idak? :)

With Raja Sehari ;p  - abaikan org yg pakai shawl tu. Serabot jugak -,-

Bila fikir-fikir balik, hmm, tengok akak-akak macam kak Nisah tu, matured. Tu baru la org cakap anak gadis. Aku? Wakaka. Cam pe je. Huhh -,- Bila tah nye nak jadi lebih matang, berubah kepada yg lebih baik. Hmm...Tak suke la bila fikir camni. :(

Takpelah..

Rasanya masih belum terlambat. Petang ni jangan lupa baca doa akhir tahun sebelum masuk Maghrib. Dan jangan lupa baca doa awal tahun selepas Maghrib. Semoga kita semua dapat berhijrah ke arah yg lebih baik. Jgn tanam azam, tapi semaikan azam. Harap-harap azam utk tahun baru yg akan menjelma ni tak akan terkubur macam tahun-tahun yg lepas.

Salam Maal Hijrah 1433 H!
Adios~




Diari pengarang : Nak gi Indonesia atau simpan duit utk 'masa depan'? Mohon pendapat..:|

Friday, November 25, 2011

Sanah Helwah Jaja!

Assalamualaikum.

23 November 2011. Hari ni hari ulangtahun kelahiran Jaja yg ke-12. Dah besar budak ni. Besar lagi badannya. Haha ;p  Jangan marah Ja, nanti cepat tua. Kikiki.

Dia kata tak best sebab sambut birthday dalam musim exam. Currently dia ada peperiksaan SDEA (Sjil Drjh Enam Agama). Aku tak ambik exam tu dulu. Haha. Eh ye ke? Tak ingat lor. Yg aku ingat, aku tak sempat masuk Drjh 6 sekolah agama sebab habis tahun 5, aku naik Tingkatan 1 dan start berhijrah ke tempat jauh dari family. Sob3. Tp nasib baik aku pandai berdikari. Hehe. *muntah

Ok dah. Emm, kata Ummi, si Jaja ni suka sangat kalau org bagi hadiah kat dia. Bagilah apa pun, gembira bukan main. So Ummi kata jom pakat-pakat bagi hadiah. Semuanya Ummi yg support. Hehe. Aku tak dapat nak belikan pape, buatkan apam je. Itu pon sebab 2nd try punye, keras. haha XD


My handwriting. Boleh laa..-,-


Selamat Hari Lahir ke-12 Syaza Athirah!


Ops, koyak sikit. Hehe


Bukan main bergambor -.-


Nampak cantik. Lalala -.-



Ok.Sekian sahaja untuk hari ini.
Adios~





Diari pengarang : Perlu lebih banyak latihan. Chaiyok!

Tuesday, November 22, 2011

Mabruk Harimau Muda!

Assalamualaikum.

Semalam kecoh kata Harimau nak lawan Garuda. Rasanya org lain lebih tahu. Aku tak minat secara extreme pun tentang bola nih. Tapi kalau ada match, aku boleh je tengok. Tapi just nak tengok gol pergi tang mana je la. Haha. Ok fine. Tak lawak. -,-

Apapun, tahniah kepada pasukan Malaysia yg bermain dengan sepenuh kesungguhan semalam. Ada pendengar Ikim kata, pasukan Malaysia bermain dengan kekuatan minda, selain bermain bersungguh-sungguh menggunakan kekuatan fizikal. Bagus tu. Yelah, kadang-kadang bila kita hampir putus harapan, kuasa minda je yg dapat membantu. Kau Boleh! :)

Tengok pada keputusan perlawanan, 5-4. Konklusinya Malaysia dan Indonesia sama-sama hebat. Tahniah buat kedua-dua pasukan. Jangan berbalah pulak lepas ni. Huu. Emm, syukran utk botak cz sudi roger-roger tentang match malam tadi. Aku tak tengok tv pon. Penat la. Biasala, 'suri rumah' memang camni. Cett. -,-

Ok dah. Aku bukan pengulas sukan. So tak banyak yg aku tahu. Yg penting aku rasa bangga sebab sukan camni dapat jadi salah satu wadah untuk menyatukan rakyat Malaysia sekaliannya. Dalam hal lain or perkara lain,sibuk nak berbalah, semua perkara nak dikaitkan dengan politik. Bosan aku. Huhh. Tapi aku tengok bab sukan, lebih-lebih lagi sukan bola sepak ni, ramai yg boleh bersatu, sama-sama menyokong pasukan negara dengan semangat yg sama, dengan harapan yg sama. Subhanallah. :)

Semoga terus mara lagi pada masa yg akan datang! We love Malaysia!
Adios~





Tahniah Harimau Muda!






Diari pengarang : Kalau players sume main sambil menutup aurat, rasanya lagi best. Kata negara Islam. Hehh. :)


Sunday, November 20, 2011

Dreams Come True!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah! Hari ni selamat sampai rumah!! :) Dan hari ni jugak, macam-macam benda yg dah terjadi. Thankz to botak yg tolong angkat barang2 kite time nak balik. Sory cz membebankan. Huu. Thankz jugak pd mana-mana pihak yg terlibat secara langsung atau tidak langsung dlm proses I nak balik ke rumah ni. Cehh. :p

Pernah tak korang terfikir something/angan-angan yg korang rasa nak sangat-sangat jadikan sbg realiti? Kalau bagi aku, banyakk! Dan salah satunya, meet with Fatin Liyana, the famous beautiful gorgeous pretty blogger a.k.a a doctor-to-be tu!  Hehh. Macam kelakar je kan? Tapi siyes, baru je dlm 2 minggu lepas terfikir, camne ek agaknya kalau terjumpe dgn FL ni secara live? Hohoo Tak terbayang. Memang tak terbayang. Sebab macam tak mungkin berlaku.

Tapi hakikatnya, baru je petang tadi terjumpe akak yg comey lote nih. Subhanallah! Seriously, memang kak FL ni sgt cantik, comell sgt2! Rasa mcm nak tumbuk! Haha. Sebenarnya kak FL otw nak pi kenduri kat rumah kawan dia kat BP ni. Baru first time sampai ke BP. Kelakar je akak ni, seronok sgt ngobrol2 sama dia sihh. Hehe. Rasa macam dah lama kenal. Happy go lucky and peramah. :)

Sebenarnya mula-mula tu segan nak tegur. Yelah, I segan tau kalau jumpe org2 femes n lawa ni. Maklumla, I ni bukan siapa2. Cehh. Ayat macam pe je. Tapi bila difikirkan balik, "weyh! Ini macam mimpi! Kak Fatin Liyana dah depan mata, bila lagi boleh terserempak camni?". Oleh sebab keinginan yg kuat utk bertegur sapa dgn bakal doktor jelita ni, so aku decide dgn nekadnya utk menegur beliau. Ehh jap jap. Tp masa tu dia ngah borak-borak dgn ehemm. Ahaha :p Takut jugak mengganggu, tapi kak FL sporting yg amat! Memang akak terbaikk lah! :)

Rupanya kak FL kata dia baru je pakai braces lagi semalam. Sakit katanya. Nak makan pon tak boley. Minum ayaq ja. Makan jambu rasa macam nak mati. Haha. Itu dia yg cakap. Hehe. Ehh. Tp siyes tak teringat nak tanya, nape pakai balik? Kan dah bukak hari tu? Huhuu.Then kitorang borak-borak lebat, pasal study, maktab, medic, dll. Patutla bila ada org duk cerita pasal FL ni dorang kata FL memang senang dibawa berbicara. No doubt la. :)

Wahh. Hepi gila. Tak tau nak kata camna. Still rasa macam bermimpi. Hehe. Hah, kak Fatin. Sibuk duk pi kenduri org lain, akak bila pulak nak wat kenduri? Kikiki...:p

Dah. Malas nak bebel lagi. Selamat bercuti bg siapa yg bercuti! Selamat berpraktikal bg siapa yg berpraktikal! Selamat menjawab soalan exam bg siapa yg ngah duk berperang dgn exam! Bittaufiq wannajah, moga dipermudahkan segala urusan kita. Aminn. :)

Adios~


Ok. Ni bukan edit. FL mmg cantik. Subhanallah. :p






 Diari pengarang : Ok, esok realitikan angan-angan lagi. Tinggal beli baking powder. Heh. :)

Saturday, November 19, 2011

Hari Ini Hari Jumaat

Assalamualaikum.

18/11/11. Hari ni semua org sibuk berkemas, sibuk bersiap nak balik. Aku pun sibuk jugak. Malam tadi je dah pack 95% barang-barang. Hohoo. Tapi hakikatnya aku balik Sabtu. Padah beli tiket awal. -,- Takpelah. Positif positif. Memang niat awal tu nak balik Sabtu cz tau dah memang busy dan penat yg amat kalau nak balik petang ni jugak. Kelam-kabut pun ye. Huhh. Takpelah. Esok je punnn. Yg penting balik. :)

*aku? Sebelum ni saya, kan? Ok. Sory kalau ada yg tak berapa suke. Mahu tukar angin. Cehh.

Macam biasa. Bila Jumaat je, mesti akan terfikir satu perkara nih. Tentang SOLAT JUMAAT. Sebabnya, setiap kali Jumaat je, mesti tak puas ati tengok SANG LELAKI berkeliaran tak tentu hala tak tahu hala tuju kat mana-mana. Kadang2 tu depa tahu hala tuju depa nak ke mana. Biasanya nak balik kampunglah, of course. *Suasana kat terminal mana2 di seluruh Malaysia. Tapi please lah, sedar sikit yg hari ini adalah hari Jumaat. Hormat lah sikittt....Hmm..

Nape lak tetibe je tak puas ati ni? Emm, bukan apa. Memang la setiap org ada kerja masing2, ada perkara n kerja yg nak dikejar dan diselesaikan. Tapi tak bolehke FREEkan hari Jumaat korang, or at least FREEkan waktu ZOHOR korang..Kalau dah setiap kali Jumaat pada setiap minggu bermusafir, oh bukan, bukan, lebih tepat lagi keluar dating, jalan-jalan lepak-lepak dengan bff, dll, maka adalah lebih baik korang sedarkan diri bahawa tak sepatutnya korang ada kat tempat2 yg selain dari MASJID pada hari Jumaat. Huhh. Kan dah emo. Nanti ada pulak yg marah lah hape lah bila aku cakap camni. -,-

Dann...tadi terpikir satu perkara ni. Patutlah ada certain negeri yg buat cuti hujung minggu depa jatuh pd hari Jumaat dan Sabtu, bukan seperti kebanyakan negeri yg ambil cuti Sabtu dan Ahad. Ada hikmahnya kenapa pemerintah depa wat camtu. Bila difikirkan, bagus jugak. Sebab hari Jumaat tak perlu kejar-kejar sana-sini nak wat tu nak wat ni sampai TAK SEMPAT singgah masjid tuk SOLAT JUMAAT.

Kalau Jumaat cuti, maka dengan secara automatiknya budak2 sekolah atau budak2 asrama boleh balik hari Khamis. Dan secara automatiknya jugak takkan ada budak2 lelaki berpakaian seragam sekolah siap bersamping bersongkok merayau-rayau dalam MC or tempat2 yg seumpama dengannya pada hari Jumaat, dalam waktu Zohor. Betul tak? Ohoo. Sory, ini pendapat saya je. Mungkin lain org lain fikirannya. Kan? Ahha, lagi satu, kalau budak2 sekolah berasrama ni cuti pada Jumaat, hah, tak perlulah ayah-ayah dorang ponteng solat jumaat sebab semata-mata nak kena pi amek depa. Kan dah save ruang utk beribadah tu?

Tapi biasalah. Kita dah terbiasa dengan apa yg dah dibiasakan di sekeliling kita sekarang ni. Kita dah terbiasa bercuti pada Sabtu dan Ahad. Biasalah, pengaruh yg datangnya dari mana, kita sndiri pun tahu. So apa yg kita perlu buat, just behave ourselves, remind ourselves, bila masanya kita perlu jalankan tanggungjawab kita sebagai manusia, dan bila masanya kita perlu jalankan tanggungjawab kita sebagai hamba-Nya.

Ok. Aku tak banyak ilmu. Aku tak banyak amal. Aku banyak cakap je. Sebenarnya banyak lagi yg aku tak tahu dan mahu tahu pasal solat Jumaat ni. Banyak la jugak soalan. Tapi belum sempat dihuraikan, belum sempat ditujukan pada siapa2. Kalau sempat nanti nak pi tanya Ust Azhar Idrus. Best jugak. Hee :)

Ok ok dahh. Nak berehat. Penat angkut-angkut barang. Mata ni pun dah berapa hari asyik tidur lewat. Study utk exam. KONON. Huuu. Hah, tahun depan dah pindah hostel baharu. So tinggal kat persekitaran baharu. Rumet pon baharu. Aduh. Segann je. Dengan rumet lama belum mintak maap ape sume ni. Hihi ;p Sebenarnya nak bg gift kat rumet lama nih, tp tgh sesak sekarang, tak sempat nak prepare awal2 dulu. Sobs. Nanti kalau terjumpe tahun depan, ingatkan kite ok? InsyaAllah adaaa...:)

Baiklah. Sekian dahulu. Membebel je keje kau. Huhh. Adios~








Diari pengarang : Ahh, tak sabar nak jadikan angan-angan sbg realiti! Tunggu la balik nanti. Yeah! :)

Wednesday, November 16, 2011

Yang Benar

Assalamualaikum.

Seriously memang dah lama sngat2 tak berblog. Entah. Perasaan tu dah takde. Hampir 100% takde. Haihh. Nape tah ek?

Blogwalking pun dah tak berapa sangat. Actually sy privatekan blog ni sebelum ni. Sebab sy tau selagi blog ni masih hidup selagi tu blog ni boleh diselongkar. Nak padam rasa sayang. Tak padam rasa benci. Hmm.

Takpelah. Kepada yg sedang membaca, bacalah. Ambil mana yg nak diambil, tapi pastikan ambil yg positif shja. Yg negatif yg buruk2 yg mazmumah yg cacat yg cela yg cuai yg buruk2 belaka semuanya tu, tolak tepi, buang jauh2. Takmo contohi perkara yg tak baik. Sy juga insan, yg sering lupa lalai n leka.

Mungkin akan berblog kembali lepas ni. Tapi mungkin bukak buku baru? Atau macam mana? Tengoklah. :)

Semoga kalian sentiasa berbahagia dalam rahmat Allah! Wish me luck in my life! Thankz for your supports, comments, dll. Sy sgt hargai semua tu. Alhamdulillah!

Adios~


Ok. Aku nak balik rumah. Huuuu. **







Diari pengarang : Memberi adalah syarat utk menerima.

Saturday, September 17, 2011

Rumah Idaman. Korang Ade?

Assalamualaikum.

Dulu-dulu, waktu arwah ayah masih ada, kalau balik kg or pi mana2, kitorang tak akan pilih untuk lalu highway, melainkan perlu atas sebab2 tertentu. Nape ayah pilih macam tu? Sebab...kat highway takde life. Takde pemandangan menarik! Hanya ada jalan tar yg panjang, pembahagi jalan, pokok2 n rumput hijau, dan juga kereta yg berlumba-lumba nak laju2 atas jalan highway tu.

Satu kegemaran ayah yg kami pun suka, bila lalu kat jalan kampung or jalan biasa (bukan highway la maknanya), ayah suka tengok design rumah2 yang ada kat sepanjang jalan tu. Tengok rumah ni cantik, tengok rumah tu besar, tengok rumah ni comel, tengok laman rumah tu bersih, dll. Best. Aku pon suka. Sampai sekarang pun aku suka wat camtu.

Sekarang ni walaupun arwah ayah da takde, ummi pun suka buat yg sama. Dan beliau slalu cakap yg dulu ayah suka tengok2 rumah yg lawa2 n tengok design dia. Uhuk2. Rindu. Emm.....[aduhh. Plan asal nak citer sal rumah idaman. Jgn nangis jgn nangis! Kental!! --Al-Fatihah]

Hmm, dan satu kegemaran aku, kesinambungan daripada minat ayah ni, bila aku tengok design rumah yg lawa2 tu, mulalah aku plan macam2. Siap create pelan rumah lagi. Nak bilik tido yg macam mana, ruang solat macam mana (nak macam rumah Nurul!! hehe), ruang tamu luas mana, dapur yg macam mana, laman rumah yg macam mana. Kalau boleh tak mau rumah besar2. Malas nak kemas. Haha. Biarlah comel, selesa dan bersih selalu. :)

Sekarang ni dah banyak dah pelan rumah ada kat dalam pale aku nih. Amacam? Korang ade? Hehe :)

Ok. Siap sudaa. Nak pi open house! Adios!~



update : Bila pi open house kat umah sorang pakcik ni, dapat lagi satu design baru. Stor yg kecil comel dan terletak rapi kat luar rumah. Em, best jugak. Heee..:)


Ini da macam dalam citer kanak2. Huhu Tapi awesome dan comel! :)


Best. :)


Hello Kitty? Err..


Great! :) Tapi kang tak pasal2 ada yg terguling ke bawah time ngah tido. Huhu ;p


Dapur camni pun ok. Smart and clean. :)



Diari pengarang : Berkhayal tu boleh, asalkan dapat menjana cita2. :)

Tuesday, September 13, 2011

Tinggi

Assalamualaikum!








Tinggi? Konon la boleh tambah ketinggian. Kalau dah rendang tu rendang jugak. Hee..




p/s : RENDANG perlu dibaca dengan sebutan "e epal" bukan "e emak". 
       Sekian terima kasih. =.="












Diari pengarang : Tak mahu banyak bicara.



Saturday, August 20, 2011

Salam Ramadhan wa Syawal~

Assalamualaikum.

Fuhh. Fuhhhh..Tiup sikit habuk yang dah banyak melekat kat blog ni. Huhu
Lama sangat2 dah rasanya sy tinggalkan blog ni. Dibiarkan tak terusik, tak terurus.
Takpelah. Rasanya byk lagi perkara yg perlu dijadikan keutamaan.

Bukan busy sangat pun. Cuma "perasaan" nak berblogging, nak membebel, dah macam hampir hilang. Kenapa ye? Entah. Maybe sebab rasa serba tak kena. Kite taip macam2. Dan kebanyakan macam2 tu, kite sendiri tak buat. Ahh. Paling benci bile sendiri pandai cakap tapi tak pandai buat.

I'm not the qualified person to give neither advice nor lectures to others.

Apapun, selamat menggayakan Ramadhan dengan cara yang paling baik dan paling mulia. Kenapa "menggayakan" ek? Yelah. Nak kata menyambut, dah lama Ramadhan datang. Dah nak pergi dah pun. Jadi, saya guna "menggayakan" sebab kite sedang dalam bulan ini, dan terpulang pada kita bagaimana nak imarahkan, bagaimana nak tentukan warna Ramadhan kita. Cewah.

Tengok? Pandai cakap padahal diri sendiri? Huhh. Wallahua'lam.

Dah. Malas nak membebel panjang. Banyak membebel banyak la silapnya. Akhir kata (macam surat pulak) ampunkanlah salah dan silap insan hina yg banyak dosa ni. Semoga kita semua sempat memperbanyak amalan sebelum Allah menarik peluang dan kesempatan kita utk berbuat demikian.

Sesungguhnya dari Allah kita datang, dan kepada Allah jua kita kembali. Semoga hidayah dan rahmat Allah sentiasa bersama kita. Aminn Ya Rabb.


Poskad raya buatan sendiri.


Selamat Menyambut Lebaran,
namun jgn lupakan Ramadhan yg masih bersisa!




Diari pengarang : Sering dilanda keliru yg bisa menjejas emosi. =.="


Sunday, July 24, 2011

Cinta, Untuk Apa?

Assalamualaikum dan salam sjahtera.

Pa habaq semua? Sihat ka? Hopefully, all is well :)

Actually,banyak je kerja nak kena buat. Tapi memandangkan kesemuanya itu berbentuk soft copy, maka semua itu tidak terusik lagi. Haish..entah bile nak siap kalau terus camtu. Kan?

Emm, pernah dengar tak :

Dalam bercinta, duit bukan segalanya.
Tapi untuk memelihara cinta, kita perlukan duit.

Betul jugak kan? Ada banyak ragam lah org bercinta nih. Cinta pandang pertama lah, cinta sangkut time lalu-lalang kat kaki lima lah, dan macam2 lagi. Korang pun mesti da banyak baca or dengar macam2 siri kisah cinta, dan sudah sedia maklum tentang itu.

Hari tu time nak release tension (kononnya), I bukak la youtube, cari lagu2..mula2 layan Mes'ut Kurtis..then Maher Zain..eh, tibe2 Twinkle2 Little Star pulak..huhu Then tibe2 tercampak kat satu video ni. Tajuk dy "Awak, Maafkan Saya!"

Ingatkan pasal apa..Rupanya luahan ati seorang lelaki kpd seorang pompuan. Sinopsisnya lebih kurang gini..Lelaki tu mintak maaf kat gf dy cz dy tak berharta, tak mmpu nak beri kesenangan utk perempuan tu. Dia hnya fikirkan kebahagiaan perempuan tu, tp tak fikir pun sal hati gf dy. Pe kena-mengenanya? Huhu Entahla.

Saya tak brape nk layan sgt video tu. Bosan lah. Kata2 yg tah pape je..So sy scroll down, cz sy suka tengok komen2 yg org bg kat video2 nih..Pastu, ada satu komen ni, terbaikk..

"Akak, saya takda duit nak bayar makanan ni. Tapi saya ada cinta. Akak nak ?"
Pffft ! -.- Be rational lah. Ikhlas tu memang perlu. Tapi setakat ikhlas tak boleh bayar rumah, bil ect.

Betul kan? Takkan ke mana lah cinta yg hanya bertunjangkan ikhlas dll..Sebab kita bercinta tu utk apa? Utk main2? Bercinta utk berkahwin? Anda yg tentukan sendiri..

So, bg sesiapa yg rasanya cinta itu bukan utk dijadikan permainan, maka peliharalah cinta itu sebaiknya. Bukan buat sambil lewa, fikir nak bahagia je, nak senang je, nak puaskan nafsu je.

Kalau kau lelaki, kau cinta sama perempuan tu utk apa? Nak ambik kesempatan? Cehh. Lupakan la. Dia pun manusia jugak. Ada hati ada perasaan. Sekali dua kau merayu, boleh la dia cair. Tapi lama2 nanti dia takkan mmpu lg nak sabar. Kau lelaki kena kerja lebih sikit. Ingat perempuan senang2 ke nak kat org yg dia yakin tak mmpu jamin hidup dia nanti? Huhu Kalau kau perempuan pulak..fikir, fikir...Betul ke cinta yg aku dapat sekarang ni, betul2 untuk aku? Fikir sedalam-dalamnya. Harapnya tak berlaku "cinta dgn org lain, kahwin dgn org lain".

Sy pun harap begitu.

Perkara cinta ni selalu membuatkan org bermain dgn perasaan. Selalu membuat org terfikir. Hmm. Sampai bila kita akan kejar cinta palsu? Wallahua'lam.


"Seseorang tidak akan memiliki kebaikan, meraih kemenangan, merasakan kenikmatan dan kesenangan hakiki kecuali mengesakan cintanya kepada Allah SWT semata, dan Allah lebih dicintainya daripada yang lainnya"    ( Ibnu Qayyim al-Jauziah)




Diari pengarang : Haisyh. Jiwang lagi. Huhh.. =.="

Wednesday, July 20, 2011

Apa Yang Kita Cari Sebenarnya?

Kadang-kadang org selalu bagi nasihat kalau kita dalam stress mode. Kadang-kadang kita yg bg nasihat pd org lain yg sedang stress. Tapi, semua tu..Haisyh...

Senang kan berkata-kata?

Bila berkata tak berfikir, semuanya just mcm angin lalu. Tapi bila cakapnya fikir, dan fikirnya itu zikir, itulah yg paling membawa kesan pada sesiapa yg mendengar.

Emm, nape ek tetibe je wat post camni? Takdelah. Duk ronda2 facebook tadi. Nampak status seseorang..Yeah, someone yg I kenal dulu, tapi dah berubah 88.8% dah la ni.(memandai je) Sedih pun ada, curious to know what happen to her pun ada...

Dari status tu, sy agak dy sedang miserable. Hidup cacamarba. Bukan takde pegangan agama. Tapi penghayatan agama tu yg kurang. Mungkin? Ahh, yg bercakap ni 2X5 je. Nak berlagak baik pulak.

Then sy tengok ramai gak yg komen. Mostly, lelaki. Yelah, bile awek cantik rasa sedih for sure lah ramai cowok2 yg nak tolong pujuk, ambik hati..an.. Tapi yg hairan bin ajaibnya, semua lelaki itu suh dy ingat Allah, solat, dll. Walhal lelaki2 itu? Huhu..Entahlah der. Siapalah kite ni nak menilai tahap keimanan seseorang, sebab yg kita ada hnya pandangan mata zahir, bukan pndgn mata hati.

Awek tu pulak mungkin dy rasa rimas, mungkin termalu, mungkin tak jumpa apa yg dy nak cari sebenar-benarnya, dy just leh cakap, thankz, insyaAllah dan apa2 ucapan yg sewktu dengannya sahaja. Yelah, nak komen byk2 pun, bila masalah hati yg menyerang, kite tak mmpu nak luah semuanya.

Takpelah. Saya harap that sis jumpa apa yg dy cari. Sama seperti kita ni. Sebenarnya, pada hakikatnya, jiwa dalaman kita ni sentiasa mencari sesuatu yg kadang2 kita sendiri tak tahu bhwa roh kita sgt perlu kepada perkara tu. Mungkin juga bila kita rasa begitu, Allah sengaja nak uji hati kita, iman kita, sejauh mana usaha kita untuk mencari kebenaran yg terselindung di sebalik segala kepalsuan dunia ni..

Emm, banyak bercakap banyak jugak salahnya, kan?

Dah2. Actually, I ada kelas lagi ni. Dan sebenarnya ada rasa bersalah yg masih beraja di dalam lubuk hati nih. Makin dipendam, makin parah. But...entahlah. Maaf atas segala khilaf yg hamba telah lakukan..

Jom sama2 mencari apa yg sepatutnya kita cari. Semoga kalian berjaya bertemu dengan apa yg dicari itu..Sekian utk setakat ini, adios!~

Kebenaran yg selalu ditidakkan.




Diari pengarang : Susun semula jadual kerja!

Monday, July 4, 2011

Sayang Yang Bagaimana?

Salam.

Semalam tengok Ram Jaane. Sy tengok Hindustan? Ye,tengok jap. Hobi saya ialah melepak kat bilik tv. So tak heran kalau saya tengok cite2 yg entah hape2.

Emm, Ram Jaane (Shah Rukh Khan) ada cakap dekat Bella (Juhi Chawla), kenapa perempuan bila nak masuk ke hati seorang lelaki, dia tak ketuk dulu hati lelaki tu? *macam ketuk pintu sebelum masuk ke bilik sesiapa la..

Betul jugak kan? Kenapa bila someone nak masuk dalam hati kita, takde ucap salam ke hape ke, tibe2 sedar2 je, eh? Dia dah ada dalam hati aku? Selalu tak/ Pernah tak rasa camtu? Rata2 kamu semua ni mesti pernah rasa, kan? Kalau bukan someone pun, mungkin something..

Contohnya, kat rumah kau ada seekor anak kucing. Kau biasa2 je pd mulanya dgn anak kucing tu, cz kucing tu bukan kau punya, org yg buang kat situ. Tibe2 beberapa bulan kemudian baru kau sedar, rupanya kau dah mula sayang dekat anak kucing tu. Hah, lebih kurang camtu la situasinya. Mengerti? Tak faham? Takpelah. =.="

Susah bila dah sayang sesuatu. Lagi susah bila sayang sangat2.

Sebab tu kita dah diberi peringatan, utk bersederhana dalam semua perkara. Dalam hal menyayangi sesuatu pun, perlu bersederhana. Sebab macam yg dah disebutkan Allah dalam firmannya :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.”

(Al-Baqarah: 216)

Ya, bila hati dah sayang, apa yg kita sayang tu susah utk kita lepaskan. Segala yg kita nampak, just yg baik2 je. Bila apa yg kita sayang buat something bad pd kita, kita SABAR. Bila something yg kita sayang bersikap annoying pada kita, kita RILEKS. Kita simpann je apa yg kita rasa. Ahh. MANUSIA. Sampai bila??

Salah ke kau lukakan sikit hati something yg kau sayang tu, dgn hanya berterus-terang ttg apa yg kau rasa, apa yg kau pendam, apa yg kau simpan dalam hati kau? Salah ke kalau berbincang baik2 tuk cari solusi? Huhh........

Sorry. Too emotional.

Suka hati kau lah. Kalau sayang something, jgn buat apa yg kau sayang tu macam sampah. Macam alat mainan. Macam....pape je lah. Sorry k kalau ade yg NAK terasa. Saya memang camni.

Adios~




Diari pengarang :  Hanya bercakap sebagai seorang "bagi pihak" sahaja.



Saturday, July 2, 2011

Stress?

Assalamualaikum..

Stress.
Siapa sedang stress sekarang? Uih, ramainya. Rileks2. Kite sama2 stress ni. Meh sama2 release stress sat. Tarik nafas dalam2....Hembus...Tarik lagiii....Hembuss...Oh ye, pastikan kawasan sekeliling anda adalah kawasan yg banyak sumber oksigennya. Bukan banyak CO2 okeh. :)

Istighfar.

Kenapa kita stress ek? Ah,biasalah tu. Ujian. Takde ujian, tak berseri lah hidup kite. Tak de cabaran, macam tak bermakna hidup kita. Betul tak? Pernah tak rasa kosong gilerr dalam hidup? Rasa macam takde apa2 yg menarik, takde apa2 yg berlaku pada kita. Atau rasa susahhh je sepanjang hidup. Atau mungkin kita sentiasa dilimpahkan dengan kesenangan, kemewahan. Sampai kita rasa "eh,aku ni asyik senang je. Memang aku bertuah lah,tak macam org lain.Susah sana miskin sini.Isyh3". Hah. Dah salah anggap tu.

Sebenarnya, ujian yg Allah beri pada kita datang dalam pelbagai bentuk. Kadang2 Allah bagi kita senang, kadang2 susah. Sesungguhnya ujian yg diberi adalah seiring dgn tahap keimanan seorang hamba Allah itu sendiri.

Ya, Allah tahu setakat mana kemampuan hamba-Nya dalam menerima sesuatu daripada-Nya, sebab Allah kan Tuhan kita. Allah yg maha berkuasa menciptakan kita. Satu persatu sel dalam badan kita, Allah yg cipta dan kawal. Hati kita, anggota kita. Semuanya milik Allah dan Allah berhak mengawal semuanya, di luar kemampuan kita, yang hanya sekadar hamba.

Oh, dah melalut sekejap. Kat mana tadi? Stress? Hmm, actually...Kalau nak suruh org bertenang, diri saya sendiri pun susah utk bertenang. Susah. Sebab selalu merungut, selalu membebel, selalu menyalahkan sesuatu yg tak perlu kalau rasa diri bermasalah. Haih. Apa mau jadi hah?

Stress sikit, muka berkerut seribu. Kalau macam ni macam mana nak kekal awet muda?? *Euww. Hmm, rasanya dah selalu sangat cakap tentang ni. Tentang stress. Tentang ujian. Tentang perasaan yg huru hara dalam jiwa. Tapi still berlaku even dah cuba selesaikan. Tapi biasalah tu. Ujian bukanlah satu perkara yg asing dalam hidup seorang manusia.

Petang td, tgh2 tension,tiba2 rasa macam "oh,sebenarnya ok je wat bende ni". Kadang2 stress tu boleh dijadikan penawar kpd stress tu sndiri. Eh, faham tak? Tak faham? Buat2 faham je lah. Huhu. What I mean is, sy terlampau bingung dan rasa macam tak terkawal, tp at the end, tiba2 sy boleh tergelak sambil2 buat kerja tu. Alhamdulillah, maybe sebab feedback yg sy dapat dari pihak2 tertentu turut menyumbang ke arah perubahan mood sy. Ahh. Melalut lagi. Takpelah. Confirm korang tak faham punye apa yg saya taip ni. Biar2, abaikan.

Petang tadi jugak, sebab nak redakan stress, dan nak kembalikan roh kepada jasad (ehh?), sy buat keptusan utk ke gym. Ala, gym kat maktab je. Ingat kitorang takde gym ke? Cantekk tauu..;p

Malangnya..gym tak bukak la pulak. Apa lagi. Dapat main2 kat track je lah. Then main bola. Rasa macam seronok, spend masa dgn kawan2, lupakan sekejap masalah yg melanda. Tinggalkan masalah jauh2. Cuba cari balik roh yg hilang. Cari semula semangat yg hilang. Huhu.

"Trouble is a friend."

Memang masalah sangat banyak. Sampai boleh dijadikan kawan. Jadikan masalah itu kawan? No. Tapi, bila sahaja masalah itu menghampiri, cuba utk fahami, dan kemudian selesaikan. Oh ya, pesanan utk diri sendiri, rileks. Bertenang. Optimiskan diri. Fikir dengan baik. Baru segala yg kita buat tu nampak teratur dan masalah pun dapat kita tangani. Hmm.

Dahla. Banyak sangat membebel.
Adios~







Diari pengarang :
Maaf jika sy suka ketawa dgn kuat, dan lebih suka diam dan menyepi. Huhh.

Sunday, June 26, 2011

Kau Minat Novel?

Sejujurnya, saya kurang minat membaca.

Eh nanti dulu. Jangan terburu-buru membuat prasangka. Saya kurang minat untuk membaca buku-buku yang berunsurkan penulisan akademik, sebab takde langsung unsur-unsur melibatkan emosi di dalamnya. Am I right? Heheh. ;p

Tak senonoh betul . Kata bakal guru, tapi tak minat baca penulisan ilmiah. Apa kejadahnya ni? Ehehe..;p

Tapi ada satu waktu je saya memang betul2 minat membaca buku-buku penulisan ilmiah ni. Bila? Ce teka? Hah, of course la. Waktu encik examination da mai datang nak meminang. Haha ;p Semua org pun macam tu, kan? EXCEPT barangsiapa yg bersifat VISUAL, boleh membaca apa sahaja bahan bacaan, walau di mana sahaja, hatta bila-bila masa sekalipun. Tak mampu saya nak mencontohi. Tahniah kepada golongan ini. =.="

Em, berbalik semula kepada tajuk utama. Cehh. Novel. Emm, rasanya ramai yg minat baca novel. Of course ramai yg minat novel cinta cintun,jiwang2. Tak minat? Ok2. Saya teka je ok. :)

Petang tadi saya tiba2 teringat untuk 'LIKE' semula RAM Fan Club di fb, cz nak tahu update dan nak jugak luah prasaan skali skala kat sana. Cewah. :p Dah lama rasanya tak jenguk2 ke sana. Baru-baru ni (actually baru je minggu ni) saya baru je menghabiskan sbuah lagi karya Ramlee Awang Murshid, "Sutera Bidadari", yg merupakan sambungan daripada novel2 yg sebelumnya.

Entah macam mana sy boleh minat dengan novel. Dulu2, memang tak minat pun, pandang sebelah mata je. Sombong kemain dengan novel. Haha.

Tapi..?

Entah macam mana sy boleh layan novel tiba2, sejak Form 2 dulu. Ala, budak2. Bosan bila hujung minggu. (Jap2. Hey SMKASIAN, dulu2 memang takleh bawak novel gi hostel ea? Lupa la..hhuhuu) Hah, sambung balik. Tetibe je saya jadi seorang yg khusyuk dengan novel. Padahal sebelum tu pandang pun sebelah mata je,tak amek port pun bila kawan-kawan duk bercerita tentang novel2 yg depa baca. Tup tup, saya pula jadi salah seorang drpd mereka. Eh, tapi saya taklah terlalu GILA dengan novel, ok. :)

Novel jiwang dulu2 best. Authentic. Macam real. Tengku Shahran lah, Adam Hawa lah. Haisyh. Kelakar je bila saya sendiri menjiwai watak2 dalam novel tu. Biasalah. Budak2 baru nak kenal kata 'cinta'. :)

Em, waktu dulu2 saya tak berapa minat dengan karya Ramlee Awang Murshid. Sebab dy buat unsur thriller. Saya ni pencinta keamanan. (Konon) Jadi jiwa saya lebih memilih cerita2 yg sedap dibaca, yg mampu dibuat pelayan perasaan. Cewah. (geli aku)

Tapi (banyak pulak tapi) satu hari tu tak silap saya adik dorm bawak novel Tombiruo, karya Ramlee Awang Murshid. Wah,best. Saya tak langkah satu m/s pun sepanjang membaca novel tu. Huhu. Maka sedari itulah, sy mula mengenal RAM, dan ikut la jugak perkembangan novel2 beliau.

Lagi bertambah minat saya bila RAM mula buat cerita yg bersambung2 ni. Laksamana Sunan, kau benar2 menggugat jiwaku! Ouch! Hehe. Best sangat2. Adoyai. Daripada takmau and malas nak update blog, tiba2 tangan ni lancar je menaip kat cni. Haih. Nasib kau lah encik blog. Waktu diperlukan, aku puji2 kau. Waktu tak dgunakan, kau ku biar bersawang dan berhabuk. Isyh2.Hehe

Tak silap saya, dulu saya pernah jugak update ttg RAM ni. Ce klik kat SINI.

OK lah. Da tak berdaya nak membebel lagi. Sebenarnya minggu ni sangat sibuk, walaupun baru je masuk Minggu 1 pengajian Sem 2. Isyh2. Nasibla. Nama pun student kan..~

Budak yg susah utk rajin.Err..ape dy buat tu weh?huhu



Diari pengarang : Mahukah kau mendengar tawaranku? -Laksamana Sunan- ^^

Tuesday, June 21, 2011

Tutup.

Assalamualaikum.

Oh, macam ni rupanya alam maya yg dah sekian lama sy tinggalkan. Makin ramai yg celik IT, makin ramai yg berblog sana-sini, fb pun, mungkin dah diupgrade lagi. Dan makin ramai pulak yg jd penggodam yg berjaya. Eh? Hehe.. Emm, Seriously kekok bila dah lama tak bukak lappy.

Sebenarnya tah kenapa after exam lepas, dah tawar hati nak bukak lappy, berblog sana-sini, ber fb setiap hari. Malas. Penat. Letih. Sia2. Huhu Memang ada baiknya nak on9 nih. Tapi entahla. Kuasa dari mana tah yg dtg tibe2, membuatkan sy sgt malas utk membebel, mengarut dan sebagainya lagi. Malas. Mungkin tu faktor terbesar.

Ya, memang setiap dari kita ada tugas yg perlu dilaksanakan terutama sebagai khalifah Allah di muka bumi. Tapi entahla. Berat je rasa bahu ni nak memikulnya, walaupun memang perkara tu boleh dikatakan wajib dirasai oleh semua orang.

Eh, korang faham ke apa yg aku bebelkan nih? Tak faham? Takpe2. Chillex. Tak kena denda pun kalau tak faham.

Bila dah berat ke arah MALAS, dan tawar hati, maka perkataan TUTUP pun asyik berlegar-legar dalam kepala. Ya, tutup blog ni. Ah, ko bebel2 pun bukan ko buat sume tu. Pandai cakap je. Praktik sekejap2 then tinggal terus. Rasa macam penipu. Yup. Penipu kpd diri sendiri. Huhh.

Dah la. Kata taknak membebel tadi. Buat yg semakin rancak berblogging terutama my rumet, hehe, selamat berblog dengan jayanya lah ye. Makin lawa blog kamu2 sume nih. Moga segala yg terkandung dalam blog tu dapat dijadikan tauladan buat semua. :)

Semoga kita semua dpt mencari apa yg sebenarnya kita perlukan dalam hidup yg sementara ni..Oh ya, selamat beramal ibadah ye dalam bulan Rejab dan Syaaban ni, juga selamat menanti Ramadhan yang mulia. Eh, bukan menanti tuk makan kuih raya, buat baju raya, beli kasut raya, tak. Tapi, nantikan Ramadhan supaya bulan2 yg diberkati Allah ni dapat kita lalui dan hadapi dengan penuh makna...InsyaAllah.. :)


May Allah Bless You All. Wassalam~

Nah gambar nostrils. =.="




diari pengarang : Rileks2...Allah kan ada~

Saturday, May 14, 2011

Laskar Pelangi

Subhanallah!

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah…

Dalam dua tiga hari ini apa yg saya harapkan, iaitu supaya Allah lembutkan hati, buka hati saya untuk terima motivasi termakbul. Ahh, mungkin saja itu hanya ujian dari Allah. Allah nak tengok, kalau Allah makbulkan harapan saya, adakah sy akan bersyukur pada-Nya? Atau malah berpaling setelah mendapat kesenangan? Subhanallah…

Emm, biasanya waktu exam dah mai, time tu la kepala akan jadi sedikit kurang betul atau dalam bahasa lainnya, bengong. Heheh. Yups, entah apa-apa je yang kita akan buat untuk meredakan ke”tension”an yang melanda, kononnya. Kan kan? Rata-rata kita akan buat seperti yg saya sebutkan tu, sebab kita kurang meletakkan harapan dan kebergantungan kita pada ALLAH. Sepatutnya dalam apa jua hal pun, jadikan ALLAH sebagai yg pertama, bukan yang terakhir!

Ok2, tang tu tolak tepi sat. Sy nak cerita sikit ni. Pernah dengar tak cerita Laskar Pelangi?? Yups, cerita yang ramai cadangkan supaya ditonton, cz cerita ni ada kaitan dengan profesion keguruan, dan juga menyentuh hal-hal pendidikan. Subahanallah! Walaupun paparan dy macam zaman dulu-dulu punye, namun banyak sebenarnya mesej yg cuba disampaikan oleh pengarah.

Sangat tersentuh sampai bergenang ayaq mata (nak menangis segan ngan rumet.Haha). Bila tengok citer ni, membuatkan saya refleksi diri saya, pernahkah saya jadi seperti Lintang, pelajar yang sangat cinta akan ilmu, sangat berusaha demi mendapatkan pendidikan, sangat gigih untuk mendapatkan ilmu demi mengubah nasib diri dan keluarga? Lintang juga merupakan seorang yg sangat bermotivasi, mampu memotivasikan org lain, dan tak pernah putus asa walau jalan untuk mengejar pelangi yang diimpikan terhalang dek bebanan tanggungjawab sebagai seorang abang.

Juga, sebagai seorang bakal pendidik, membuatkan saya terfikir, mampukah saya jadi spt Pak Harfan, seorang guru yang sangat bersemangat, walaupun banyak tentangan dan halangan dalam proses memberi didikan kepada 10 murid yang ada di sekolah tersebut. Mampukah juga saya menjadi spt Ibu Muslimah, guru wanita yang sanggup menolak kepentingan diri sendiri semata-mata untuk mengutamakan kepentingan anak didiknya? Subhanallah..

Sesungguhnya menjadi seorang guru bukanlah cukup hanya dengan mengajar, kemudian cukup bulan ambik gaji. Isyh, kalau camtu lah, rasanya memang ramai yang nak jadi cikgu, dan ramai lah murid yang bijak pandai namun tak pernah terdidik akalnya, imannya dan akhlaknya. Bukan senang sebenarnya...memang bukan senang...Huhu...

Kalau diri sendiri pun tak mampu diubah, tak mahu berubah, entah apa lah nasib anak didik saya akan datang...:( Seorang pendidik seharusnya seorang yg sentiasa mengisi jiwa dan minda dengan ilmu, bukan hanya penuh dengan maklumat! Hah, apa pulak bezanya ILMU dan MAKLUMAT??

Waktu kitorang berjumpa dgn Cg Hj Azman sebelum beliau bercuti utk melaksanakan umrah hari tu, dapat lah tazkirah percuma ni drpd beliau waktu kitorang duk sembang2 tu. Beliau kata, sebarang ILMU yang tak diamalkan, itu bukanlah ilmu namanya, tapi itu yg kita panggil MAKLUMAT. Apa kita dapat, kita simpan, tak amal. Kalau ilmu ni, sesuatu yang kita dapat then kita amal. See the difference? Good..:)

So, untuk menjadi seorang guru atau lebih tepat lagi, seorang pendidik, bukanlah semudah mengelipkan mata. Bukanlah semudah mematahkan sebatang lidi. Huhu. Ada rakan mengingatkan,

Silap seorang doktor mampu membunuh 1 pesakit,
Namun silap seorang guru mampu membunuh seluruh generasi!

Berat sungguh tanggungjawab seorang guru. Kan? Seorang guru ni, bak kata org, do-it-all! Semua kerja dy sorang yg buat. Isyh, sampai ada org kata cikgu ni TAMAK! Ahhh..biarlah org nak kata apa. Yg penting, KEIKHLASAN itu mestilah seiring dengan KESUNGGUHAN kita dalam menyampaikan ilmu kepada anak didik. Sampaikan melalui jiwa, maka akan sampai juga kepada penerima melalui jiwa.

Opss...terlebih membebel pulak. Di kala blog tak boleh dibuka ni, melimpah-limpah pulak words yg keluar. Hehe. Ok, takat tu je lah ye. Ada siapa2 yg boleh study untuk sy? Huhu.


“mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…”

♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪


Selamat Hari Guru! ♥~






Diari pengarang :

Terima kasih kpd Mastura cz bg sy copy citer ni. :)
Owh ya, selamat berperang dgn soalan peperiksaan ye rakan2 guru pelatih sekalian!! Hihi..;p

Wednesday, May 4, 2011

Kenapa Doa Tak Makbul?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lamanya tak update. Ah, biarla. Bukan dapat markah sahsiah or any markah tambahan untuk exam pon. Huhu. Tapi...bila difikir-fikirkan semula, tujuan berblog ni adalah untuk berkongsi..Maka...

Just wanna share something, just a simple story, but I'm sure it will bring many significant meaning for all of you, readers...

*******

Pada suatu hari, Ibrahim bin Adham telah masuk ke pasar Basrah. Maka org2 di sekitarnya melihat ke arahnya lalu berkata,

"Wahai Ibrahim, mengapa doa kami tidak dikabulkan?"

Lalu Ibrahim menjawab, "Kerana hatimu semua mati kerana beberapa hal,"

"Apa itu?" Tanya salah seorang daripada mereka.

Ibrahim bin Adham menjawab :

Kamu mengenal Allah, tetapi tidak mentaati-Nya.

Kamu mengenal Rasulullah, tetapi tidak mengikuti sunnahnya.

Kamu mengenal Al-Quran tetapi tidak mengamalkannya.

Kamu memakan nikmat Allah tetapi tidak mensyukurinya.

Kamu mengenal syurga, tetapi tidak mencarinya, iaitu dengan melakukan amal2 soleh.

Kamu mengenal neraka, tetapi tidak menghindarinya, iaitu dengan meninggalkan kederhakaan dan dosa.

Kamu mengenal syaitan tetapi tidak memusuhinya, malah menyerupainya.

Kamu mengenal mati, tetapi tidak bersiap-siap menghadapinya.

Kamu menguburkan orang2 yg meninggal, tetapi kamu tidak mengambil pengajaran dr mereka.

Kamu tidak mahu tidur tetapi justeru sibuk menyebar aib org lain dan kamu sendiri melupakan aibmu.


|Sumber : 50 Wasiat Rasulullah SAW Utk Wanita|

*******


Okeh. Dah habis baca? Dah puas fikir? Dah refleksi diri?

Seriously, first time baca cerita ni, pehh..terpukul. Sebab apa?
Org tua2 kata, siapa makan cili, dia la yg rasa pedasnya, kan?
Kalau kita tak buat salah, untuk apa nak rasa bersalah?

Tapi, jgn terlalu cepat putus asa. Bukannya bermakna sekali doa kita tak makbul, maka selamanya doa kita tak makbul! Allah kan Maha Pengampun, Maha Pengasih. Dia menerima segala permintaan hamba-Nya tanpa sebarang perasaan lokek/kedekut. Bukan mcm kita. Oppss..Bukan macam saya. Kedekut giler. Huhh.

So, mintalah kpd Allah seberapa byk yg kita mahu, asalkan diri ini sentiasa sedar, layakkah doa kita diterima dgn keadaan kita yg tak bersungguh-sungguh dlm berdoa? Layakkah doa kita nak diterima kalau apa yg Allah perintah kita tak wat, apa yg Allah larang kita bantai je buat? Hmm..Fikir, fikir..........

Emm, entah bila lah kan nak berubah..
Berubah jd yg lebih baik......Hmmm~
[Speechless.]





diari pengarang : Doa itu senjata org mukmin.

Sunday, April 24, 2011

Hikmah Sibuk!

La La La Laaa… La, hari-hari kerja!
La La La Laaa… Bosan dengan kerja, haha!


Okeh, nyanyi la sendiri yer. Betulla kan, hari-hari kerja. Even "tanam anggur" kat rumah pun kira kerja jugak lah tuu kan? Ehehe. jgn marah, t cepat tua. ;p

Lately, sy dan rakan2 asyik disibukkan dan menyibukkan diri dgn macam2 aktiviti, task, test dan sebagainya. Wahhh! Rasanya kalau nak kira cas2 negatif sepanjang minggu ni, memang banyak tak terkira! Kedutan di wajah pun semakin hari semakin terbina. Haiyaa..Mana taknya, masing2 asyik wat muka berkerutt je, wat muka masamm je. Sampai hilang daya senyum. Aduii. Hebat sungguh penangan kesibukan tuh. Maaf sangat2 kepada my rumet, my jiran2, and all my friends, kalau diri ini seringkali menyakitkan hati anda2 semua. Maklumlah..emo la katakan...

Kerapkali juga kami merungut, taknak buat ini! Taknak bayar itu! Taknak jd mcm ni! Takmau mcm tu! Huhu. Tapi? Pada akhirnya kami tetap akur dan taat. Well, سَمِعْنَا وَ أَطَعْنَا... :)

Sudahnya, apa yg kami tak mahu tu tetap jugak dilaksana, tetap jugak berjaya diselesaikan. Itulah yg org kata, sedar akan tanggungjawab. Kalau kami tak tahu tanggungjawab, memang tak akan terbuat lah semua tu. Betui dak kawan2? ;p

Kalau dulu, masa foundation, akak2 selalu kata "eh, bz nya korang" bila depa tengok kami semua selalu kalut wat mcm2. Kumpul segala mcm fail lah, kelas smpai lewat petang lah..Depa siap ckp camni lagi, "Time kitorang foundation dulu takdela sampai cam korang nih. Kesiannya" Huhu..Thankz to akak2 semua, cz prihatin dgn kami. :) Sekarang junior and senior dah terpisah jauh. Tak duduk sebumbung ostel lagi. Rindu pulak...Huhu

Hah, dan akak2 ni selalu ckp, "time degree nanti mesti lg bz" Okeh. Sy setuju! Huhu. Bukan bz dgn kelas2 kuliah. Tp dengan segala mcm aktiviti. Sibuk dgn ISL (??), presentation..Haih..Tambah2 pulak siapa yg ada pegang mcm2 jawatan tu. Sy simpati sangat bila tgk kawan2 yg berkaliber tu terpaksa ke sini sana membuat itu dan ini. Kalau nk dibandingkan sibuk saya dgn sibuk mereka, rasanya memang sgt jauh bezanya! Tapi saya? Baru dpt kerja sikit je pon dah merungut-rungut selama seminggu. Cuba la rasional sikitt...Huhu :(

Sejak dah naik PISMP ni, rasa mcm tak sempurna kalau tak sibuk. Bila ada masa free je, masing2 cam teruja sgt2! Hehe. Mulalah nak berfoya-foya, tidur sesuka hati, on9 sini sana.(Itu saya.Hehe) Haiyaa. Bukan nak study. Tambah2 pulak sekarang ni kami belajar mcm2 fakta dan byk citation2 yg perlu diingat bg setiap subjek! Huhu. Kalau tak perlu buat semua ni, bukanlah student namanya.

So, kena la ada inisiatif sendiri. Takkan asyik nak kena tolak baru nak bergerak. Rakan2ku, masih ingatkah anda kata2 Madam Low? "U all jgn jadi pahat. Ketuk sekali, bergerak, Ketuk sekali, bergerak." sambil wat gaya dy. Kita gelak, gelak jugak. Tapi jgn lupa ambik ibrah. Huhu (peringatan tuk diri sendiri!)

Hmm, itu kalau tak sibuk. Kalau dah sibuk, semua benda tolak tepi. Yg difikirkan, kerja,kerja dan kerja. Isyh, tp solat tu takde la sampai tinggal, kan? Cuma makan je la yg selalu diabaikan. Huhu. Kalau dah terlampau bz tu, perut pon tak terasa lapar. Nanti dah sampai tahap kritikal baru la nak cari ubat. Haiyaa...Makan itu penting maa..Sumber tenaga kite. :)

Kesimpulannya (kena simpulkan,sbb dah byk sgt membebel.Hehe), kalau kita selalu disibukkan dgn mcm2 kerja, cuba utk jd seorg yg positif. Walaupun sy sendiri belum mampu, tp sy cuba. Kan ke seronok bila jd org yg sibuk ni. Rasa cm org pentinggg je (perasan.Haha)

Lagi satu, dah nama pon pelajar, up lg sikit, bakal guru. Kena lah biasakan diri dgn mcm2 kerja, mcm2 task, mcm2 pengurusan. Nanti takdela rasa terbeban sgt bila dah mula bekerja sbg seorang guru. Ea? Ok2 sy cubaaaa.....=.="

La La La Laaa… La, hidup harus kerja, kerja!





diari pengarang : Kalau tak mau kerja, jgn jadi manusia. Ok bye. Huhu~

Friday, April 15, 2011

Kosong Atau Berisi?

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Manusia sentiasa akan berubah, kan?
Same goes with me.
Same goes with u t0o. Kan?

Okeh2. Pasal berubah tang mana, angpa pikir sendiri. Hehe. Sekarang ni sy cuma nak mintak sedikit pendapat (banyak, dialu-alukan) daripada kamu semua. Tentang blog ni.

Hmm, kadang2 kita suka buat sesuatu tu untuk kepentingan kita sendiri, bukan utk kepuasan org lain. Tapi dalam hal blog2 nih, sy suka tanya pendapat org lain ttg apa yg mereka pikir ttg blog sy. Bukan nak kata blog ni gah dan sebagainya. Blogger picisan la katakan. Berblogging bukan utk dikenali,tp hanya utk menyampaikan.

Okeh2. Lari tajuk lak tetibe.

Ni hah. Tentang blog's appearance. Masa awal2 ubah design dulu, memang minat sgt dgn template ni sbb macam2 kita boleh wat ikut kreativiti kite. Dan sy suka biarkan background tu kosong, white colour only sbb tak nampak serabut.


Current appearance

Tapi kadang2 rasa bosan jugak, putihh je. No variation, no colours. Bosann. Tetibe jadi rindu dgn wajah yg lama dulu. Hehe.

Ku pilih hijau. Huhu~

But, dah tukar dah pun kan. So let bygone be bygone. Sekarang ni, nak tanya pendapat la, better kekalkan cam yg dah sedia ada sekarang ni ataupun teruskan niat utk menambah background pd blog ni? Biarla org kata "wat je la ikt suka ati ko" ataupun "ek'ele,tu pun nk tanya2. Wat je la", sy tetap nak tanya jugak. Hehe.


Background 1


Background 2


Background 3


Background 4


Serabut ke ok? Pilih2. (cam kedai kain pulak) Emm, sebenarnya, pd awal pembinaan dulu, memang teringin sgt nak letak bunga2 kecik yg comel2 tu sebagai background. Tp tak jumpa yg menarik hati. Tapi (brape byk tapi daa) bila pi blog org lain, yg itu berkenan,yg ini berkenan. Nak amek yg serupa kang tak best pulak. Ye idak? Huhu.

Act, banyak lagi background yg nak dicuba. Tp takkan la nk letak semua kat cni kan? Pening lak nanti. Cuma nak mintak pendapat u'all la, better empty or just fill it.

Okeh, dah2. Macam la ada org mau baca. Huhu. Esok ada lagi paper MUET. Ummi and abg suruh study, tp saya malas. Huhu. Pe nak jadi tah. Sekian shj utk hari ini. Adios~






diari pengarang :

Kemalasan memang sentiasa lebih besar dari kerajinan jika takde usaha nak buang rasa malas tu. Haiya~

Wednesday, April 13, 2011

Megi Oh Megi ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera! :)

Wahh. Tak tahu kenapa pagi2 dah terfikir tentang megi. Opss. Ejaan yg sebenarnya ialah Maggi. Walaupun Maggi tu adalah salah satu jenama mi segera, namun kite selalu sebut mi segera sebagai megi. Kan2? Ye kan je lah. Sebab senang sebut dan semua org pun faham, tak semestinya kalau kita cakap "Nak megi!" bermakna kita mahukan mi segera berjenama "Maggi". Eh, tapi...

"Awak ada megi tak?" saya tanya rumet. Hehe. (Sory my rumet! ;p)
"Kalau Maggi takde la kak. Mamee ada la." jawab my rumet.

See? Tak semestinya semua org berfikiran bahawa megi adalah mi segera! Seperti my rumet, mybe beliau berfikiran bahawa "megi" yg sy maksudkan ialah mi segera berjenama Maggi. Heheh. Takpe2. Biasalah. Lain org lain pemikirannya. Kan2? :)

Malam semalam, waktu kami semua dgr kuliah Ustzh Salbiah, tetibe terfikir mau makan megi. Then sy terus tanya my partner meja, "Do u have any megi? Huhu" Dan beliau kata takde. Tetibe ada org tu menyampuk, "Kak, no MSG" Hehe. Thankz for that reminder ye cik adik. :)

Seperti yg kita tahu, ramai yg mengelakkan diri or mengawal diri drpd memakan megi (I mean mi segera tau) sebab kita memang sedia maklum dgn apa yg terkandung di dalam mi segera dan perencah2nya. Paling popular dan diketahui berbahaya, Monosodium Glutamate (MSG) yg telah terbukti mengandungi pelbagai bahan yg jika disalahguna atau terlebih pengambilannya bakal mendatangkan bahaya dan mudarat terhadap pengguna.

Kalau kat rumah, Ummi tak berapa galakkan anak2 tersayang beliau ni makan mi segera. Sebab Ummi risau kalau2 anak2 ni dapat sakit or mudarat daripada bahan2 makanan yg tak dikenalpasti dan diragui khasiatnya. Tapi anak2 beliau ni, macam anak2 org lain jugak, bantai je makan megi, lebih2 lagi kalau dah duduk kat asrama. Biasalah, budak hostel kan. ;p Tapi kami masih lagi taat pada larangan Ummi tau. Takde lah over sangat makan megi sampai setiap hari, setiap minggu or setiap bulan makan megi.

Banyak kajian yg dah dibuat menunjukkan kesan2 yg diterima daripada pengambilan MSG yg berlebihan, seperti yg saya surf pagi tadi dalam satu blog ni. Menurut kajian, pada 25 Oktober 1983, Dr. Shozo Takayama dari sebuah institusi telah menjalankan kajian ke atas 84 ekor tikus yang diberi dua jenis MSG. Selepas 16 bulan, keputusannya menunjukkan tikus-tikus berkenaan telah mengalami tanda-tanda tumor (ketumbuhan) pada paru-paru, usus kecil dan besar, bawah kulit, perut dan otak. Demikian juga hasil kajian Dr. John W. Olney dari University Washington pada awal tahun 1968, yang menunjukkan bahawa MSG mampu menjejaskan otak dan urat saraf.

(What a silent killer..Huhu)

That's why lah ramai yg bercerita ttg pelbagai kisah benar yg berlaku di Malaysia, terhadap diri or kaum family sendiri, ttg akibat drpd pengambilan MSG berlebihan, especially in instant noodles. Yg saya pernah dgr, rambut gugur lah, tulang reput lah, otak jd lembab lah. Bahaya kan? Takut la pulak. Tapi utk menutup kegusaran yg melanda jiwa (cewah) kita selalu kata kat diri kita, "Takpa2. Sekali sekala" Kan2? Heee..

Untuk mengetahui dgn lebih lanjut ttg bahaya MSG ini, sila layari link INI dan bacalah apa yg kamu mahu. Cehh. Macam iklan pulak. Emm, pesanan pengarang kpd pembaca sekalian, jangan suka biasakan diri utk makan megi sesuka hati dan jgn terlalu kerap, okeyh? Sy tahu, sesiapa pun pasti ada keinginan tuk merasai "kelazatan" mi segera yg pelbagai jenama nih. Tapi kita sendiri harus sentiasa sedar dan waspada akan bahaya yg sentiasa menunggu kita. Malang tak berbau, kan? :)

Okeyh. Cukup2la tu membebel. Adios :)


Maggi yg sy makan pagi tadi. Adeh~



diari pengarang :

Ce kome kira perkataan "megi" dalam post nih. Teman pon fenin2 time menaip nih.Terkeliru dgn karangan sendiri. Hehe. =.="

Tuesday, April 12, 2011

In a Relationship ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ok2. Tak mau membebel panjang. Cuma..nak membebel banyak je. Boleh? Huhu. Isyh, tak mau la. Esok ada speaking test ni. Rilex je tak watpe pun lagi. Macam la lidah tu da cukup lembut nk speak in English. Aiyaa..~

Emm. Jap. Let me explain about the title. Am I in a relationship? No! (Ops, maybe YES?!) Ok2. Tak mau cakap tentang diri sendiri. Actually, nak share something ni. Mana lah tahu bile kamu semua baca, boleh direnung2kan dan refleks semula..Macam saya jugak, once my friend told me about this, I've started thinking for my own.

Apakah bendanya itu? Suspen je. Huhu.

Pernah dengar or pernah tahu tak, bila sahaja kita ada hubungan (in a relationship) dgn someone, automatically kita sudah bertunang dgn dy. Huh? Siyes? Does it mean...Hehe. ;p Opss. U all fikir la sendiri. :)

Jap2. Jgn hepi sangat der. Let me explain a little bit more! Emm, bak kata kawan saya, bila kita seriously in a relationship, kita sbnrnya dah bertunang, cuma kalau diikutkan dari segi adat, kite belum lagi bertunang. Yelah, parents pun tak tahu, bertunang ape camtu? Ye idak? Sob3.. Eh, pehal lak sedih. Salah mo0d nih. Hehe.

Okeh. Tu je sebenaqnya nak habaq kat angpa semua. No point pon. Jgn percaya sgt eh mende nih. Nak terangkan betul2 pun ceq tak pandai. Saje nak membebel. Tak berpekdah sungguh. Huhu. Maaf ye. Dah2. Nak wat pape yg patut, sebab td pg time on9 fb nampak satu quote nih :
"Org yg sibuk ialah org yg gagal mengurus"

Terpukul nih. Adeh. Sekarang ni takdelah busy sangat. Tapi nampak bz sebab sendiri tak pandai mengurus. Asyik berangan je tahu. Isyh3. Hehe. ;p Okeh. Dah2. Cukup2 la tu. Let's call it a day! Adios~


I really adore this eyelashes! :)



diari pengarang : Nothing to display. Hehe.

Monday, April 11, 2011

Travelog Ke ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Apa khabar semua? Sihat?

Pastikan diri anda tak diserang oleh sebarang pathogen atau bakteria sepanjang bulan ini dan bulan2 berikutnya, okeh? Al-maklumla..Sekarang ni semua yg bergelar pelajar akan berperang atau akan diperangi oleh lambakan assignment dan lambakan kertas soalan, test, dan exam.

Wahh. Sekejap je rasanya. Tiba2 dah bulan 4.

Dan semalam sy baru sedar, dah hampir 3 tahun sy meninggalkan sekolah menengah. Dah besaq rupanya. Kot? Huhu. Kalau takde kesedaran, iltizam dan semangat yg tinggi utk mengambil sijil SPM (diulangi, sijil SPM) kat sekolah semalam, mungkin sy tak terfikir yg sebenarnya dah lama sijil tu terperap dalam pejabat sekolah. Isyh3.


Snapshot on a highway.
Tak tau nk explain kat highway mana ni. Heheh.


Rasanya bagus kalau semua kereta ada benda merah kecik tuh.
Lagi besar lagi bagus. :)


Nak bagi jelas lagi. Ni ha benda merah kecik tuh.
I strongly recommend u'all to have this item in your car! Hehe.


Anjung Bestari.
Dataran Kejat SMKAS ni.
Rindu pulak. Hmm..


Surau Hassan Al-Banna.
Rindu jugakk!!


Banyak pengajaran yg sy dapat dr travelog semalam. Aduh. First and foremost, pastikan anda seorang yg tahu arah perjalanan sebelum bercadang nak ke mana2. Huhu. Ni tidak, harapkan driver je. Bukan driver tahu segala jalan di Malaysia sebab dy tak mungkin la hafal peta Malaysia sebelum memulakan perjalanan. Ye idak? Huhu.

Tp, sy masih teringat lg kata2 driver bus institut. "Nama pun driver, ckp je jalan mana, kitorang tau la" Ea? Mungkin driver profesional je kot yg cenggitu. Huhu. Yelah tu pokcik weyh. Nanti last2 tanya kite jugak. Huhu. Ok, takmau komen. Let bygone be bygone.

Second thing is, pastikan kamu maklum bahawa....Pejabat sekolah hanya akan dibuka setengah hari sahaja pada hari Sabtu. Ni idak. Terpaksa la pi sekolah lg lain kali. Buat habis minyak je. Maaf ye cik driver. =.="

Third, sebelum memulakan perjalanan yg panjang or jauh, pastikan kereta atau kenderaan anda diservis terlebih dahulu utk mengelak sebarang kejadian yg tidak diingini. Hehe. ;p Last but not least, jadilah seorang driver yg tahu segala macam perkara. Boleh la turunkan mcm2 ilmu kat penumpang. Hehe. (Aduii. Bile sy nak gunakan lesen P sy nih? Huhu)

Kesimpulannya (cehh ), rancang perjalanan anda sebaiknya sebelum bergerak ke mana2 sekalipun. Barula tak membazir minyak, tak membazir masa, dan tak membazir tenaga. Huhu.


Ilusi Optik.
Mata yg kecik pun boleh jd besar.
Betul kan gambar boleh menipu? Hehe.
(Mata berkedut2 kerana terlebih dan terkurang tidur.)


Dah2. Mau habiskan kerja yg tertangguh. Bak kata Ustz kami dalam kertas tugasan beliau :
"Pastikan anda tidak mengamalkan budaya menangguh kerja. Org yg suka menangguh kerja sebenarnya telah menipu dirinya sendiri."
Amek kau sebijik. Huhu. Syukran Ustaz!

Minggu depan dah start MUET.
Semoga urusan kami semua dipermudah! Aminn~



diari pengarang : Thankz a lot my "beautiful" driver ! :)

Saturday, April 2, 2011

PBS : 5 Meaningful Days!

Assalamualaikum!

Alhamdulillah. "Masih ada masa" untuk update blog. Hehe~

Actually, nak habaq kat angpa semua tentang pengalaman selama seminggu berada di sekolah minggu lepas. Hehe. Orang lain dah berkurun dah kot kecoh2 pasal ni, tapi sy baru nak update? Hah, itu menunjukkan bahawa sy sangat3 lah busy ye sepanjang minggu ini. Haisyh. Dah berapa banyak kali cakap "Aku akan gila", "aku rasa aku gila", "aku nak gila" dan juga "aku gila!". Act, takut jugak, if jadi betul. Hehe ;p

But remember, we must remind ourselves about this thing:

Allah tak akan membebankan seseorang di luar batas kemampuannya!

Makna kata? Maknanya...sebarang ujian yg ditimpakan ke atas kita, mustahil kita tak dapat tangani or hadapi, cz memang Allah dah tetapkan, ujian ni hanya utk kamu, dan kamu mampu hadapinya. Never say no! :)

Tapi tak mampu la nak membebel bebanyak kali ni.
Assignment berlambak lagi tuh.
Biarlah gambar sahaja yg berbicara..:)
Jom, layann~


1st Day :
Kami duduk kat library je.
Merangka perjalanan hidup utk hari itu. Hehe ;p


2nd Day :
Sempat snap pic Guru Matematik Yg Paling Sy Geruni suatu masa dahulu..Huhu. Sorry cikgu..;p


3rd Day :
Baru dpt masuk kelas (relief).
Sakan sungguh korang bergambar eh. ;p


3rd Day :
Melaksanakan Ujian Konservatif Piaget (asgmnt nih) ke atas beberapa org murid, termasuk si Aqil nih. Mentang2 la cg ni kakak ang, tak siyes eh. Huhu.


4th Day :
Uiyt, nak tanya soalan ke nak amek gambar? ;p


4th Day :

"Cikgu, ini mcm mana?"
"Cikgu, betul tak kite buat ni?"
"Cikgu, macam ni ea?"

Macam2 la korang nih. Saje je kan..;p Yg tengah tu Farisa..budak2 kat kelas ni majoriti bijak2 la jugak..:) Comel lak tuh. Dapat kiss n love dari depa ni la...Hihi. Malu I.


4th Day:
Cube cari cikgu Nadiah kat mana?? Huhu.
Isyh. Cikgu syg korang laaa!!


4th Day:
Bergambar dgn murid2 prasekolah.
Comel sungguh2 depa sume niiii!! Hehe ;p
(Yg depan tu, nak glamour sensorang. )


5th Day :
Last day nih.
Perhimpunan pagi, bacaan Yasin.


5th Day :
Opss.. Stalker detected!


5th Day:
Aduh..jatuh cinta nih..hahah ;p


5th Day :
Still stalking the same person. ;p
Act, minat ah tengok dak kecik nih. Nama dy Aqil, lebih kurang je cam Aqil dak bucuk kat umah tuh. hehe. Encem tak si Aqil nih? Baru Darjah 1. :)


5th Day:
Sebahagian guru2 wanita SKSM.
Ramai lagi cikgu2 sy yg masih meneruskan perkhidmatan di sk tu..Sgt lama..Dah berapa tahun dah depa mengajar kat cni..Since I was young!

Bak kata Cg Azizah (tdg pink, dua dari kanan), "dah besar ko Nadiah. Dulu aku cubit2 ko, sekarang ni dah nak jadi cg.." Haha ;p Kantoi~


5th Day:
Err...Kami Cikgu, merangkap fotografer terulung. Kot. Haha ;p


5th Day:
Kem Bestari Solat.


Act, ada Kem Bestari Solat petang Jumaat tu, utk murid2 Darjah 1. Sayang je rasanya nak tinggalkan sk. Hari last tu pulak, bukan sempat jumpa dgn semua cg. Masing2 sibuk. So, petang tu lepas hantar Khadijah (my PBS partner) ke bustand BP, sy suruh abg pi sk jap. Dapat jumpa ngan cikgu2 PAI pun ok la. Lagipun depa (terutama Cg Bibah) banyak bantu kami waktu seminggu ada kat sk. Syukran Jazilan!! ^^

Yang touchingnye petang ni (nasib bek tak menangis dpn Cg Bibah. Tp tak tau la beliau nmpak ke tidak takungan air mata tuh. Sob3), bila budak2 ni cakap, "Eh, Cg Nadia!", "Hye, cg Nadia!" Aduii...Bagus la korang ni..Tapi waktu tu depa tak boleh nak bising sgt. Sbb baru lepas kena sound dgn Ust Huzaifah. Hehe. Tgk ah pic tu. Kan elok je duduk tuh. Hihi.

Okeh, da pening tgk gambar? Bagus.
Let's call it a day! :)
Ilalliqa'~





diari pengarang : Takpe2. Ni baru pengalaman pertama. :)

LinkWithin