Monday, July 4, 2011

Sayang Yang Bagaimana?

Salam.

Semalam tengok Ram Jaane. Sy tengok Hindustan? Ye,tengok jap. Hobi saya ialah melepak kat bilik tv. So tak heran kalau saya tengok cite2 yg entah hape2.

Emm, Ram Jaane (Shah Rukh Khan) ada cakap dekat Bella (Juhi Chawla), kenapa perempuan bila nak masuk ke hati seorang lelaki, dia tak ketuk dulu hati lelaki tu? *macam ketuk pintu sebelum masuk ke bilik sesiapa la..

Betul jugak kan? Kenapa bila someone nak masuk dalam hati kita, takde ucap salam ke hape ke, tibe2 sedar2 je, eh? Dia dah ada dalam hati aku? Selalu tak/ Pernah tak rasa camtu? Rata2 kamu semua ni mesti pernah rasa, kan? Kalau bukan someone pun, mungkin something..

Contohnya, kat rumah kau ada seekor anak kucing. Kau biasa2 je pd mulanya dgn anak kucing tu, cz kucing tu bukan kau punya, org yg buang kat situ. Tibe2 beberapa bulan kemudian baru kau sedar, rupanya kau dah mula sayang dekat anak kucing tu. Hah, lebih kurang camtu la situasinya. Mengerti? Tak faham? Takpelah. =.="

Susah bila dah sayang sesuatu. Lagi susah bila sayang sangat2.

Sebab tu kita dah diberi peringatan, utk bersederhana dalam semua perkara. Dalam hal menyayangi sesuatu pun, perlu bersederhana. Sebab macam yg dah disebutkan Allah dalam firmannya :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.”

(Al-Baqarah: 216)

Ya, bila hati dah sayang, apa yg kita sayang tu susah utk kita lepaskan. Segala yg kita nampak, just yg baik2 je. Bila apa yg kita sayang buat something bad pd kita, kita SABAR. Bila something yg kita sayang bersikap annoying pada kita, kita RILEKS. Kita simpann je apa yg kita rasa. Ahh. MANUSIA. Sampai bila??

Salah ke kau lukakan sikit hati something yg kau sayang tu, dgn hanya berterus-terang ttg apa yg kau rasa, apa yg kau pendam, apa yg kau simpan dalam hati kau? Salah ke kalau berbincang baik2 tuk cari solusi? Huhh........

Sorry. Too emotional.

Suka hati kau lah. Kalau sayang something, jgn buat apa yg kau sayang tu macam sampah. Macam alat mainan. Macam....pape je lah. Sorry k kalau ade yg NAK terasa. Saya memang camni.

Adios~




Diari pengarang :  Hanya bercakap sebagai seorang "bagi pihak" sahaja.



4 comments:

auni_damia said...

assalamualaikum ya bintun sazali..

sangat mantop..
rasa da lama xbaca hg punyer entry nieh..

huhu..
diri ini da banyak kali rs begitu..
sabo jela..

sangat ske dgn ayat 216 surah al-baqarah...tapi masih xpndai nk mendalami dengan betul3 dalam..huhu..hanya insan lemah yang cuba bangkit dari kegagalan semalam..

syukran atas perkongsian..:)

namaakulynn said...

well done well done.tbaik la nad!
makin jiwangs ea kau skrg.hahha.anyway,nice entri! ;))

p/s:nak jadi gam utk kau la cmni.haha

Bintun Sazali said...

auni damia >


sebagai renungan kita bersama..Hati siapa yg tak pernah diundang resah..kan..:)

Bintun Sazali said...

lynn >

dari dulu lg aku jiwang la..cuma tak terluah jerr....haha ;p

eh, gam? Boleh2...hihi...:')

LinkWithin