Saturday, July 2, 2011

Stress?

Assalamualaikum..

Stress.
Siapa sedang stress sekarang? Uih, ramainya. Rileks2. Kite sama2 stress ni. Meh sama2 release stress sat. Tarik nafas dalam2....Hembus...Tarik lagiii....Hembuss...Oh ye, pastikan kawasan sekeliling anda adalah kawasan yg banyak sumber oksigennya. Bukan banyak CO2 okeh. :)

Istighfar.

Kenapa kita stress ek? Ah,biasalah tu. Ujian. Takde ujian, tak berseri lah hidup kite. Tak de cabaran, macam tak bermakna hidup kita. Betul tak? Pernah tak rasa kosong gilerr dalam hidup? Rasa macam takde apa2 yg menarik, takde apa2 yg berlaku pada kita. Atau rasa susahhh je sepanjang hidup. Atau mungkin kita sentiasa dilimpahkan dengan kesenangan, kemewahan. Sampai kita rasa "eh,aku ni asyik senang je. Memang aku bertuah lah,tak macam org lain.Susah sana miskin sini.Isyh3". Hah. Dah salah anggap tu.

Sebenarnya, ujian yg Allah beri pada kita datang dalam pelbagai bentuk. Kadang2 Allah bagi kita senang, kadang2 susah. Sesungguhnya ujian yg diberi adalah seiring dgn tahap keimanan seorang hamba Allah itu sendiri.

Ya, Allah tahu setakat mana kemampuan hamba-Nya dalam menerima sesuatu daripada-Nya, sebab Allah kan Tuhan kita. Allah yg maha berkuasa menciptakan kita. Satu persatu sel dalam badan kita, Allah yg cipta dan kawal. Hati kita, anggota kita. Semuanya milik Allah dan Allah berhak mengawal semuanya, di luar kemampuan kita, yang hanya sekadar hamba.

Oh, dah melalut sekejap. Kat mana tadi? Stress? Hmm, actually...Kalau nak suruh org bertenang, diri saya sendiri pun susah utk bertenang. Susah. Sebab selalu merungut, selalu membebel, selalu menyalahkan sesuatu yg tak perlu kalau rasa diri bermasalah. Haih. Apa mau jadi hah?

Stress sikit, muka berkerut seribu. Kalau macam ni macam mana nak kekal awet muda?? *Euww. Hmm, rasanya dah selalu sangat cakap tentang ni. Tentang stress. Tentang ujian. Tentang perasaan yg huru hara dalam jiwa. Tapi still berlaku even dah cuba selesaikan. Tapi biasalah tu. Ujian bukanlah satu perkara yg asing dalam hidup seorang manusia.

Petang td, tgh2 tension,tiba2 rasa macam "oh,sebenarnya ok je wat bende ni". Kadang2 stress tu boleh dijadikan penawar kpd stress tu sndiri. Eh, faham tak? Tak faham? Buat2 faham je lah. Huhu. What I mean is, sy terlampau bingung dan rasa macam tak terkawal, tp at the end, tiba2 sy boleh tergelak sambil2 buat kerja tu. Alhamdulillah, maybe sebab feedback yg sy dapat dari pihak2 tertentu turut menyumbang ke arah perubahan mood sy. Ahh. Melalut lagi. Takpelah. Confirm korang tak faham punye apa yg saya taip ni. Biar2, abaikan.

Petang tadi jugak, sebab nak redakan stress, dan nak kembalikan roh kepada jasad (ehh?), sy buat keptusan utk ke gym. Ala, gym kat maktab je. Ingat kitorang takde gym ke? Cantekk tauu..;p

Malangnya..gym tak bukak la pulak. Apa lagi. Dapat main2 kat track je lah. Then main bola. Rasa macam seronok, spend masa dgn kawan2, lupakan sekejap masalah yg melanda. Tinggalkan masalah jauh2. Cuba cari balik roh yg hilang. Cari semula semangat yg hilang. Huhu.

"Trouble is a friend."

Memang masalah sangat banyak. Sampai boleh dijadikan kawan. Jadikan masalah itu kawan? No. Tapi, bila sahaja masalah itu menghampiri, cuba utk fahami, dan kemudian selesaikan. Oh ya, pesanan utk diri sendiri, rileks. Bertenang. Optimiskan diri. Fikir dengan baik. Baru segala yg kita buat tu nampak teratur dan masalah pun dapat kita tangani. Hmm.

Dahla. Banyak sangat membebel.
Adios~







Diari pengarang :
Maaf jika sy suka ketawa dgn kuat, dan lebih suka diam dan menyepi. Huhh.

2 comments:

namaakulynn said...

nad!like this entri very much!
mmg kena la time aku baca nih.stress nak exam.*sedang take 5 sbnanye.hahah
lebiuuu. ;)

Bintun Sazali said...

lynn >

really? ko nk exam mmg patut la stress..aku ni..baru2 naik sem, dah stress memanjang...:)

nway, gud luck ok..study leklok...lap u tooo.....;p

LinkWithin