Sunday, July 24, 2011

Cinta, Untuk Apa?

Assalamualaikum dan salam sjahtera.

Pa habaq semua? Sihat ka? Hopefully, all is well :)

Actually,banyak je kerja nak kena buat. Tapi memandangkan kesemuanya itu berbentuk soft copy, maka semua itu tidak terusik lagi. Haish..entah bile nak siap kalau terus camtu. Kan?

Emm, pernah dengar tak :

Dalam bercinta, duit bukan segalanya.
Tapi untuk memelihara cinta, kita perlukan duit.

Betul jugak kan? Ada banyak ragam lah org bercinta nih. Cinta pandang pertama lah, cinta sangkut time lalu-lalang kat kaki lima lah, dan macam2 lagi. Korang pun mesti da banyak baca or dengar macam2 siri kisah cinta, dan sudah sedia maklum tentang itu.

Hari tu time nak release tension (kononnya), I bukak la youtube, cari lagu2..mula2 layan Mes'ut Kurtis..then Maher Zain..eh, tibe2 Twinkle2 Little Star pulak..huhu Then tibe2 tercampak kat satu video ni. Tajuk dy "Awak, Maafkan Saya!"

Ingatkan pasal apa..Rupanya luahan ati seorang lelaki kpd seorang pompuan. Sinopsisnya lebih kurang gini..Lelaki tu mintak maaf kat gf dy cz dy tak berharta, tak mmpu nak beri kesenangan utk perempuan tu. Dia hnya fikirkan kebahagiaan perempuan tu, tp tak fikir pun sal hati gf dy. Pe kena-mengenanya? Huhu Entahla.

Saya tak brape nk layan sgt video tu. Bosan lah. Kata2 yg tah pape je..So sy scroll down, cz sy suka tengok komen2 yg org bg kat video2 nih..Pastu, ada satu komen ni, terbaikk..

"Akak, saya takda duit nak bayar makanan ni. Tapi saya ada cinta. Akak nak ?"
Pffft ! -.- Be rational lah. Ikhlas tu memang perlu. Tapi setakat ikhlas tak boleh bayar rumah, bil ect.

Betul kan? Takkan ke mana lah cinta yg hanya bertunjangkan ikhlas dll..Sebab kita bercinta tu utk apa? Utk main2? Bercinta utk berkahwin? Anda yg tentukan sendiri..

So, bg sesiapa yg rasanya cinta itu bukan utk dijadikan permainan, maka peliharalah cinta itu sebaiknya. Bukan buat sambil lewa, fikir nak bahagia je, nak senang je, nak puaskan nafsu je.

Kalau kau lelaki, kau cinta sama perempuan tu utk apa? Nak ambik kesempatan? Cehh. Lupakan la. Dia pun manusia jugak. Ada hati ada perasaan. Sekali dua kau merayu, boleh la dia cair. Tapi lama2 nanti dia takkan mmpu lg nak sabar. Kau lelaki kena kerja lebih sikit. Ingat perempuan senang2 ke nak kat org yg dia yakin tak mmpu jamin hidup dia nanti? Huhu Kalau kau perempuan pulak..fikir, fikir...Betul ke cinta yg aku dapat sekarang ni, betul2 untuk aku? Fikir sedalam-dalamnya. Harapnya tak berlaku "cinta dgn org lain, kahwin dgn org lain".

Sy pun harap begitu.

Perkara cinta ni selalu membuatkan org bermain dgn perasaan. Selalu membuat org terfikir. Hmm. Sampai bila kita akan kejar cinta palsu? Wallahua'lam.


"Seseorang tidak akan memiliki kebaikan, meraih kemenangan, merasakan kenikmatan dan kesenangan hakiki kecuali mengesakan cintanya kepada Allah SWT semata, dan Allah lebih dicintainya daripada yang lainnya"    ( Ibnu Qayyim al-Jauziah)




Diari pengarang : Haisyh. Jiwang lagi. Huhh.. =.="

2 comments:

namaakulynn said...

takpayah la bcinta kalau sekadar nak cuba2 dan tak iklass.cinta lepas kawen senang.hahah


p/s:nad,aku suka bila entri kau jiwang2 sikit.ahakksss.kau dah pandai eh skrg..tettttt.

wawa meiko said...

Entry yang membina :D

LinkWithin