Wednesday, April 13, 2011

Megi Oh Megi ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera! :)

Wahh. Tak tahu kenapa pagi2 dah terfikir tentang megi. Opss. Ejaan yg sebenarnya ialah Maggi. Walaupun Maggi tu adalah salah satu jenama mi segera, namun kite selalu sebut mi segera sebagai megi. Kan2? Ye kan je lah. Sebab senang sebut dan semua org pun faham, tak semestinya kalau kita cakap "Nak megi!" bermakna kita mahukan mi segera berjenama "Maggi". Eh, tapi...

"Awak ada megi tak?" saya tanya rumet. Hehe. (Sory my rumet! ;p)
"Kalau Maggi takde la kak. Mamee ada la." jawab my rumet.

See? Tak semestinya semua org berfikiran bahawa megi adalah mi segera! Seperti my rumet, mybe beliau berfikiran bahawa "megi" yg sy maksudkan ialah mi segera berjenama Maggi. Heheh. Takpe2. Biasalah. Lain org lain pemikirannya. Kan2? :)

Malam semalam, waktu kami semua dgr kuliah Ustzh Salbiah, tetibe terfikir mau makan megi. Then sy terus tanya my partner meja, "Do u have any megi? Huhu" Dan beliau kata takde. Tetibe ada org tu menyampuk, "Kak, no MSG" Hehe. Thankz for that reminder ye cik adik. :)

Seperti yg kita tahu, ramai yg mengelakkan diri or mengawal diri drpd memakan megi (I mean mi segera tau) sebab kita memang sedia maklum dgn apa yg terkandung di dalam mi segera dan perencah2nya. Paling popular dan diketahui berbahaya, Monosodium Glutamate (MSG) yg telah terbukti mengandungi pelbagai bahan yg jika disalahguna atau terlebih pengambilannya bakal mendatangkan bahaya dan mudarat terhadap pengguna.

Kalau kat rumah, Ummi tak berapa galakkan anak2 tersayang beliau ni makan mi segera. Sebab Ummi risau kalau2 anak2 ni dapat sakit or mudarat daripada bahan2 makanan yg tak dikenalpasti dan diragui khasiatnya. Tapi anak2 beliau ni, macam anak2 org lain jugak, bantai je makan megi, lebih2 lagi kalau dah duduk kat asrama. Biasalah, budak hostel kan. ;p Tapi kami masih lagi taat pada larangan Ummi tau. Takde lah over sangat makan megi sampai setiap hari, setiap minggu or setiap bulan makan megi.

Banyak kajian yg dah dibuat menunjukkan kesan2 yg diterima daripada pengambilan MSG yg berlebihan, seperti yg saya surf pagi tadi dalam satu blog ni. Menurut kajian, pada 25 Oktober 1983, Dr. Shozo Takayama dari sebuah institusi telah menjalankan kajian ke atas 84 ekor tikus yang diberi dua jenis MSG. Selepas 16 bulan, keputusannya menunjukkan tikus-tikus berkenaan telah mengalami tanda-tanda tumor (ketumbuhan) pada paru-paru, usus kecil dan besar, bawah kulit, perut dan otak. Demikian juga hasil kajian Dr. John W. Olney dari University Washington pada awal tahun 1968, yang menunjukkan bahawa MSG mampu menjejaskan otak dan urat saraf.

(What a silent killer..Huhu)

That's why lah ramai yg bercerita ttg pelbagai kisah benar yg berlaku di Malaysia, terhadap diri or kaum family sendiri, ttg akibat drpd pengambilan MSG berlebihan, especially in instant noodles. Yg saya pernah dgr, rambut gugur lah, tulang reput lah, otak jd lembab lah. Bahaya kan? Takut la pulak. Tapi utk menutup kegusaran yg melanda jiwa (cewah) kita selalu kata kat diri kita, "Takpa2. Sekali sekala" Kan2? Heee..

Untuk mengetahui dgn lebih lanjut ttg bahaya MSG ini, sila layari link INI dan bacalah apa yg kamu mahu. Cehh. Macam iklan pulak. Emm, pesanan pengarang kpd pembaca sekalian, jangan suka biasakan diri utk makan megi sesuka hati dan jgn terlalu kerap, okeyh? Sy tahu, sesiapa pun pasti ada keinginan tuk merasai "kelazatan" mi segera yg pelbagai jenama nih. Tapi kita sendiri harus sentiasa sedar dan waspada akan bahaya yg sentiasa menunggu kita. Malang tak berbau, kan? :)

Okeyh. Cukup2la tu membebel. Adios :)


Maggi yg sy makan pagi tadi. Adeh~



diari pengarang :

Ce kome kira perkataan "megi" dalam post nih. Teman pon fenin2 time menaip nih.Terkeliru dgn karangan sendiri. Hehe. =.="

8 comments:

auni_damia said...

assalamualaikum..
megi=maggi

hahahaha..

still the same rite??

jgn mkn wt breakfast sudaaa(da bt kn)

ngehngehngeh~

::hannazaki:: said...

megi tu mkanan budak2 ostel time ngah kering~~ hehe
pe pon.. RUSKI mmg besh.. kaw.. yummmy... =)

Bintun Sazali said...

auni damia >

hehe wteva pon it will be the one of the delicious food. kikiki ;p (owh, because of the MSG, I think..huhu)

Bintun Sazali said...

hannazaki >


ruski? penah dgr jugk org kata sedap, tp jarang beli. cz harga dy mahal sikit then megi lain an? haha ;p

Nur Ilyani Abd Munir said...

owh..I thought yu want eat any instant mee..but really want maggi..sorry ye kak.. :/

mysecretbelog said...

magge my peberet walaupon dia byk msg tp saye tp makan ngeeee

Bintun Sazali said...

ily >

no2! any instant mee la. haha kebetulan je tu dpt megi :)

Bintun Sazali said...

mysecretbelog >


aiyaa.same goes with me! hehe~

LinkWithin