Monday, April 11, 2011

Travelog Ke ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Apa khabar semua? Sihat?

Pastikan diri anda tak diserang oleh sebarang pathogen atau bakteria sepanjang bulan ini dan bulan2 berikutnya, okeh? Al-maklumla..Sekarang ni semua yg bergelar pelajar akan berperang atau akan diperangi oleh lambakan assignment dan lambakan kertas soalan, test, dan exam.

Wahh. Sekejap je rasanya. Tiba2 dah bulan 4.

Dan semalam sy baru sedar, dah hampir 3 tahun sy meninggalkan sekolah menengah. Dah besaq rupanya. Kot? Huhu. Kalau takde kesedaran, iltizam dan semangat yg tinggi utk mengambil sijil SPM (diulangi, sijil SPM) kat sekolah semalam, mungkin sy tak terfikir yg sebenarnya dah lama sijil tu terperap dalam pejabat sekolah. Isyh3.


Snapshot on a highway.
Tak tau nk explain kat highway mana ni. Heheh.


Rasanya bagus kalau semua kereta ada benda merah kecik tuh.
Lagi besar lagi bagus. :)


Nak bagi jelas lagi. Ni ha benda merah kecik tuh.
I strongly recommend u'all to have this item in your car! Hehe.


Anjung Bestari.
Dataran Kejat SMKAS ni.
Rindu pulak. Hmm..


Surau Hassan Al-Banna.
Rindu jugakk!!


Banyak pengajaran yg sy dapat dr travelog semalam. Aduh. First and foremost, pastikan anda seorang yg tahu arah perjalanan sebelum bercadang nak ke mana2. Huhu. Ni tidak, harapkan driver je. Bukan driver tahu segala jalan di Malaysia sebab dy tak mungkin la hafal peta Malaysia sebelum memulakan perjalanan. Ye idak? Huhu.

Tp, sy masih teringat lg kata2 driver bus institut. "Nama pun driver, ckp je jalan mana, kitorang tau la" Ea? Mungkin driver profesional je kot yg cenggitu. Huhu. Yelah tu pokcik weyh. Nanti last2 tanya kite jugak. Huhu. Ok, takmau komen. Let bygone be bygone.

Second thing is, pastikan kamu maklum bahawa....Pejabat sekolah hanya akan dibuka setengah hari sahaja pada hari Sabtu. Ni idak. Terpaksa la pi sekolah lg lain kali. Buat habis minyak je. Maaf ye cik driver. =.="

Third, sebelum memulakan perjalanan yg panjang or jauh, pastikan kereta atau kenderaan anda diservis terlebih dahulu utk mengelak sebarang kejadian yg tidak diingini. Hehe. ;p Last but not least, jadilah seorang driver yg tahu segala macam perkara. Boleh la turunkan mcm2 ilmu kat penumpang. Hehe. (Aduii. Bile sy nak gunakan lesen P sy nih? Huhu)

Kesimpulannya (cehh ), rancang perjalanan anda sebaiknya sebelum bergerak ke mana2 sekalipun. Barula tak membazir minyak, tak membazir masa, dan tak membazir tenaga. Huhu.


Ilusi Optik.
Mata yg kecik pun boleh jd besar.
Betul kan gambar boleh menipu? Hehe.
(Mata berkedut2 kerana terlebih dan terkurang tidur.)


Dah2. Mau habiskan kerja yg tertangguh. Bak kata Ustz kami dalam kertas tugasan beliau :
"Pastikan anda tidak mengamalkan budaya menangguh kerja. Org yg suka menangguh kerja sebenarnya telah menipu dirinya sendiri."
Amek kau sebijik. Huhu. Syukran Ustaz!

Minggu depan dah start MUET.
Semoga urusan kami semua dipermudah! Aminn~



diari pengarang : Thankz a lot my "beautiful" driver ! :)

2 comments:

SI COMEL CERIA said...

huhuhu... rupanya awk nie satu sekolah ngn adik akak dulu.... tp dy junior awk la.. akak pnh gak g sekolah nie... skolah nie mg cantik... hehehehehe...

Bintun Sazali said...

kak combi >

haha ;p yeke? skrg dy form bape? teruja lak..ehehe..:D

LinkWithin