Monday, March 22, 2010

sesekali diuji....

Alhamdulillah..

sambil2 bersengkang mata,menunggu sahabat ni menyiapkan assigmentnya,sy curi2 peluang tuk update post..
hmm..rasanya dah lama sgt blog ni tak terusik..tak ditambah dgn post2 yg baru dan terkini...entah kenapa...lack of idea..perhaps??..
tapi..itu alasan yg bg saya tak boleh diterima pakai...cz dlm kepala ni sntiasa ada idea2 baru yg boleh diluahkan..but???..haha..ntahlah..

emm..rasanya spnjg cuti skolah hari tu....takde apa pun yg menarik...hanya duduk di rumah..sbg suri rumah separuh masa (kot?..=p)..sbg student,kakak...hmm...tambah2 ngan kehadiran assignment yg cukup memeningkan..aduhh..mengahadap laptop saja lah kerja sy..
dan nk dijadikan cerita...suatu hari .....hati sy benar2 diuji...rasanya ujian tu agak berat bg sy...perasaan sy sgt2 terguris....hmmm...tak apalah...mmg lumrah manusia..tak akan dpt lari dari ujian yg telah Sang Pencipta tentukan utk kita...
namun.....
pd ketika diuji..sy LALAI seketika...
menyalahkan takdir..
menyalahkan diri...
menyalahkan si pelaku....

silap.....

sy bermuhasabah seketika...itupun slpas sehari berselubung dgn delima yg sdg sy hadapi waktu itu..
mungkin....stlah bermuhasabah...
memohon petunjuk dr Rabbi yg Maha Kuasa...
sy mohon agar hati ini dikuatkan....
moga dosa ini diampunkan....
mohon si pelaku diampunkan......

terlalu byk kiranya dosa hamba yg hina ini dgnMu Ya Rabbi......

hanya pabila tersedar bhw....diri ini hanyalah hamba....


dan tidak ada tempat mengadu yg lebih baik dari mengadu pd Allah..sesungguhnya Allah Maha Mendengar...Dia jg Maha Pengampun...



Hanya setelah itu...barulah diri yg terlalai in sedar...sedar akan apa yg sering diucapkan oleh mulut sendiri....bhw...MANUSIA IALAH MAKHLUK YG SERING LUPA PABILA DIHADIRKAN NIKMAT KEPADANYA...namun...BILA DIUJI...BARULAH TERINGAT AKAN YG MEMBERI UJIAN TERSEBUT....

sering juga terfikir..kenapa harus begitu???

Dan Allah Yg Maha Besar telah memberikanku ILHAM.....membuatku terfikir....jika tidak ada insan yg diuji...maka tidak akan ada yg mengingati ALLAH......

" When you think there is no one to turn to,REMEMBER,ALLAH is always besides you!"

Syukur tak terhingga...saat berduka..teman2 hadir mmbntu...memberi nasihat..dan dorongan...supaya sy tak trus begini....terasa sgt bersyukur di kala itu..Allah hadirkan teman sbg perawat duka.....=')

Pagi ini....ALHAMDULILLAH.....sy sgt berharap agar perasaan itu tak muncul lg...
dan sy sgt berharap agar.......
sy benar2 memaafkan pelaku itu........
ampunkan dosaku ya RAbb...
KU mohon PERTOLONGANMU Ya Allah......



diari pengarang: InsyaALLAH..keep on trying!!....tabahlah wahai diri...hanya sesekali diuji...

4 comments:

penaberkala said...

semoga tabah menghadapi hari2 mendatang
hnya kepadanya kita mampu berserah

PENGHUNI BUMI ALLAH said...

alhamdulillah....insyaAllah..syukran jazilan...

Balqis Jaafar said...

percaya bahawa Allah itu wujud di dalam hati. :)

PENGHUNI BUMI ALLAH said...

Ya..betul aqish!..=)
bila kita yakin yg Allah akan tolong kita,takde lah runsing sgt....mmg ada hikmh bg tiap2 kjadian...

LinkWithin