Sunday, May 2, 2010

Cinta Illahi Cinta Hakiki!

Sukar untuk singkirkan rasa kecewa...

Hmm....Pagi ni sempat buka fb...Kebetulan,ada seorang rakan tagged saya dalam satu note,tajuknya "Curahan Cinta Niagara"...entahla..tertarik nak view...dan akhirnya ALHAMDULILLAH.....note tu sedikit sebanyak dpt memotivasikan sy..Yelah..sbg seorang hamba,kita tak boleh nak lawan ketentuan ALLAH...ya,kita punya takdir..dan setiap org miliki takdir yg berbeza antara satu sama lain...am I right?

Saya fikir,tak salah jika saya kongsikan note tersebut,agar pembaca yg lain juga boleh memotivasikan diri melalui note ini..SELAMAT MEMBACA dan SELAMAT BERFIKIR!....


KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

-Surah Al-Baqarah ayat 286RASA FRUST?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai
kemenangan)."
-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"

-Surah Al-Baqarah ayat 45APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
-Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."

-Surah At-Taubah ayat 129


AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!!!!!

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
-Surah Yusuf ayat 12[Kata Forest Gump;"Life is like a box of chocolate, you’ll never know what you gonna get... "]


**Lihatlah...ALLAH lebih mengetahui akan perihal hamba-hambaNya!....Moga hati ini akan terus bertahan,tabah dgn segala ujian...hmm...
diari pengarang : Fokus pada apa yg sedang kau tuju wahai diri!!....Cita-Cita is better than Cinta!!...lagi 2minggu exam weyhhh.....!!


4 comments:

iqbalsyarie said...

Cantik~!motivas pagi...jzkk

sugar2 kapas strawberry said...

sedikit sebyk dpt motivate kn sy jgk ;)

selalu igt yg Allah xkn bebankn kita dgn ape yg kita x mampu nk tanggung..

BalqisShafiqa said...

sis, bila dah baca ada sedikit terjentik!

menyusup masuk. :)

Akhi Mohamad Aiyad said...

salam wbt, nice blog, sila layari blog sy di http://elaksamana.blogspot.com n jadilah follower utk kita same2 share info2 mnarik n islamik, have a nice day, wslm...

LinkWithin