Tuesday, October 5, 2010

Kurus VS Gemuk

Assalamualaikum..

Biasanya bila tiba hari minggu,saya dan kawan2 semua pakat keluaq..untuk mencari sesuap rezeki..*sedih2..huhu*..Pagi tadi,kami semua berjalan keluar dari kawasan maktab,dengan tujuan dan harapan yg sama, untuk mengisi perut yg sedang meronta-ronta kelaparan!

Dengan riang-rianya kami berjalan ke arah kedai yg paling dekat. Dengar kata, kedai ni jual nasi lemak je..Rupanya ada jugak jual makanan lain...

TAPI..
Malangnya..sampai-sampai je kat gerai makan tu,semua pakat tengok..Kenapa ek?..Ada yg tak kena ke ngan kitorang?Hisyh...tepis je la rasa segan + malu tuh...
Kami terus straight forward ke arah kaunter makanan..Rupanya makanan dah habis..Nasi lemak yg diidam-idamkan terlepas begitu sahaja...err..lambat sangat ke kami datang?..huhu..Ntahler..

Dengan kecewa kami menapak keluar dari gerai tu..Then, terpaksa la jalan kaki lagi....Pergi pulak satu lagi gerai...Hmm..gerai makan ni memang nampak macam famous..Mana taknya..sekali datang, berduyun-duyun orang datang..Kereta bersusun kat tepi jalan..Meja-meja semua penuh..

Makanan?Memang best la..Harga pun..affordable!..Jadi tak hairan if ramai yg suka pi sana..TAPI..satu je yg kurang kat gerai ni.....
*aduh..perlu ke cakap?Ntahla...*

Kalau nak ke sana..kena ada persediaan mental yg kuat dan kental ye...Sebabnya...Depa ni..err..garang2 sikit orangnya..Tapi..apa boleh buat..demi mencari sesuap rezeki..*sob3...huhu*

Ehh..terlebih bercerita pulak..Sebenarnya just nak bercerita sikit..
Tentang KURUS dan GEMUK..
Mana satu yg best ek??

Time kitorang duk tunggu2 order tadi..Sempat ah borak2 santai tentang some friends yg makin kurus..ada jugak yg makin berisi..Dan ada la pulak kawan kami yg seorang nih, selalu sgt cakap,nak kurus..Emm..mungkin betul cakap dy, mak dy suh kurus..*Saya pun mau kurus gak!*...Tapi..hehe..kalau asyik melantak je..camne ek nak kurus...hihi..Sama je kitorang nih..

So,kitorang pun bincang,bincang dan bincang...antara hujah2 yg telah kami keluarkan:
  1. Kalau nak kurus, kena kurangkan makan!
  2. Pengambilan nasi dalam sehari harus dikurang.Misalnya, 1 kali dalam 1 hari.Ataupun kurangkan separuh kuantiti nasi yg kita makan.
  3. Sebenarnya diet pun tak guna if no exercise!
  4. Apa lagi ekk?
Banyak jugak kan cakap pasal nasi?..Aduhh..saya ada empat perut..laparla kalau tak makan nasi!!..huhu...*err..sy lembu ke manusia?..huhu..:p*

Sebenarnya boleh je nak kurangkan berat badan...Apa yg perlu ada hanyalah SELF-DISCIPLINE!..am I right?...tanpa disiplin diri yg tinggi,segala apa yg kita nak buat tak akan jadi cemerlang...

Kebetulan sempat menonton rancangan Fuhhh! pada Sabtu lalu...(kalau tak silap)...Dan Farhan *AF ke?ntahle..sy tak tau bab hiburan nih..lalala*...ha,Farhan ni kata, actually, tak kisah kita nak makan apa, apa yg penting, rutin kita tu sendiri..pandai2 la kita kawal rutin pemakanan seharian kita, ye idak?..Patutla orang lain boleh kurus..huhu....Masalah sy yg paling ketara ialah:

TIADA DISIPLIN DIRI!

Hmmm...bilalah disiplin diri tu nak wujud ye?...Jap2..Kurus VS Gemuk?..mana lagi OK?...sekarang badan makin berisi..macam belon..adehh~

*gambar tiada kena-mengena dgn entry..huhu..Dah berjaya habiskan pembacaan!*


diari pengarang: Nak kurus!Tapi kwn sy pernah btau dulu, lelaki zmn sekarang suka P yg berisi sikit.Nape?..huhhhh~

10 comments:

Solihin Zubir said...

berisi lg sedap peluk kowt.. hehe.. ;-p

Bintun Sazali said...

Solihin Zubir
> erkkk??...yuks~
huhu..lelaki,lelaki..isyh2...
tp tu la yg kwn sy btau sbnrnye..adeh~

Solihin Zubir said...

hehe.. pape pon, terimalah pasangan anda seadanya.. :D

Bintun Sazali said...

Solihin Zubir
> hehe..tau takpe!..:)
tiap2 yg djadikan Allah ade kelebihan,ada kekurangan..;)

nama.aku.lynn said...

nad!=)
xyah la kau nk kurus2..kau da mmg kurus...gedixx btul..hahaha

murabbi said...

kurus vs gemuk????
hum..petame...besyukur ats nkmat Allah..tiap kjadian msti ade hkmah..
kedua....kshatan tu ptg..bukn smata2 nk cntik....tu kn angrah Allah..
ketiga...jgn fkir pndgn org...baik fkir pndgn Allah...
hum..
tp tepulang la kan...
sbb ape cik bintun sazali...
sebab...
awk tu x yh nk kurus dh..tehape2 je..
tp sy....
yeap...sy kene kurus lagi..

Bintun Sazali said...

nama.aku.lynn
> adehh..mami lynn!..hehe..hadoii..aku yg dulu n yg skrg lain la..:p..da gmok daa..uhuk2...;p...

p/s: gedixx ke?..hihi..;p

Bintun Sazali said...

murabbi
> cik murabbi..hehe..aduhh..tak mau la..da naik dah bdn nih..ape leh wt..jarang exercise,gni la jadinye..heheh

p/s: betul2!paling utama,fikir sal kesihatan.sy mmg kena pk sal kesihatan.takut ni if anything happen...:(

penaberkala said...

tak kira la kurus ke gemuk ke
asal sihat walafiat
luaran tak penting, dalaman itu mustahak

rupa paras, bentuk badan boleh berubah sekelip mata
tapi perubahan sikap dan hati, tidak semudah itu

just 2cents from me

Bintun Sazali said...

penaberkala
> wahh..betul tu encik anuar..:)

"luaran tak penting,dalaman itu mustahak"

-I LIKE THIS!..^^

LinkWithin