Wednesday, December 23, 2009

tudung Oh tudung..!

salam untuk semua..
sy berminat nak crita ttg tudung ni..smoga para pembaca sekalian dpt ambil iktibar dan pgjran..
zaman skrg ni,nk tgk org bertudung..hmm,kdg2 senang..kdg2 susah..


tp..lau tgk kat media massa cam tv,suuuuusah sgt2 nak tgk org pakai tdg..why huh?..hmm..video di bwh menjelaskan lg ttg tanggapan insan bernama wanita terhadap tdg pd masa kini..




Ramai yg beranggapan,tdg ni juz fesyen,or satu benda yg digunakan utk menutup kpla apabila rambut tak lawa dan sbgnya..huhh..rosak2..bukan ke bertudung dan menutup aurat tu sangat3 dituntut dlm agama?..

rasa cam nak tergelak pon ada bila suatu hari,sdg sy menonton rancangan "pakar kecantikan" di tv3,ada sorang wanita ni,dy baru pas dpt rawatan dr Yun Nam Hair Care yg famous tuu..dy kuarkan kenyataan bhw dy sgt gumbira bile rambut dy dah dirawat dan cantik.Tambahnya lagi,lau sblum tu,dy perlu selalu bertudung cz rambut dy tak cantik,tp kini tidak perlu lg cz dy dah boleh tayang rambut cam org lain!..huhh..dunia2..

lagi satu,sewaktu menonton siri "Cucu Betong" di tv3 juga,(bg peminat setia rncgn ni,anda tentu tahu bila scene ni disiarkan),ketika Melissa isteri Zaman mula terfikir nak pakai tudung..ade ke pulak dy kate,"I tak tau nk start pakai tudung bile.yelah,you tau kan, bila dah pakai tudung ni,mcm2 nak kene jaga.kalau sekali pakai dah tak leh on off.".wahh..camtu pulak..adoii..*err,dialog tu camni ke?hehe..ah,pape jelah..related gak an..=p

lau nak diikutkan,macam2 lagi alasan yang digunakan oleh an-nisa' zaman ini tuk escape dari patuhi tuntutan Allah yg satu ni,iaitu tuntutan memelihara aurat..kadang2 diri yg mengarang ni juga khilaf dlm sesetengah perkara dan keadaan,namun,harap post kali ini dapat sy dan kalian semua renungkan dan koreksi diri kembali..

diari pengarang : hanya mampu mencegah kemungkaran di dalam hati..hmm,selemah-lemah iman..=(

No comments:

LinkWithin