Sunday, July 18, 2010

Cantik?..Kat Mana?....

Salam sejahtera.....

Mari bercakap tentang kecantikan!..:)


Ramai yang suka cantik...Bukan sahaja perempuan..Lelaki pun suka cantik...Buktinya,depa suka nak cari perempuan cantik-cantik untuk dijadikan isteri..bangga bila isteri depa cantik...Perempuan pula..sentiasa nak nampak cantik..Sampai sanggup make-up tebal-tebal...Kononnya lawa...huhu....Entahlah...cantik luaran je kan semua tu.....Tak kekal pun....(yg suka bertebal-tebal tu,jaga-jaga,kulit cepat rosak nanti!!)

Makin hari makin tua...Kecantikan pun makin pudar...So,persoalannya....Cantik itu di mana sebenarnya?.....

Saya masih ingat..hari tu saya check penyakit dalam badan dengan hanya melihat pada kapilari darah di hujung jari....Amazing!....Kita boleh tahu apa masalah yang berlaku dalam badan kita dengan hanya melihat pada susunan kapilari darah yg ada pada hujung jari manis...(yeke jari manis?jari tempat sarung cincin tu..huhu)....Subhanallah,melalui mikroskop yg disediakan,kita boleh tengok susunan kapilari darah kita di tempat-tertentu.

Untuk pengetahuan semua,dari situ kita boleh tahu bagaimana keadaan organ tubuh kita pd masa itu..Sihat atau tidak?Tenat atau parah?Negatif atau positif?....Memang agak teruja masa tu..Tapi..lepas habis giliran saya,saya bangun..Tak pasal-pasal air mata tertumpah...Aduhhh....Kenapa?

Masih terngiang-ngiang kat telinga..encik yg tolong check tu kata pada saya,

"Banyak masalah ni.Kalau muka cantik,tapi dalam tak cantik,pun macam tak best kan?.."...

.huhu...Mungkin bukan itu punca utama air mata saya gugur.Tapi......hmmm...sebab....sebab lain....:(.....Sedih..Tak mau beritahu kat sini..~


Betul la apa yang ustazah saya pernah cakap...Orang yang kita paling percaya cakapnya ialah DOKTOR...kadang-kadang terfikir,lawak juga...Tak pasal-pasal nak percaya 100% pada doktor.Kita bukan bergantung pada doktor,..Tapi kita harus meminta pada ALLAH....Tapi,oleh sebab doktor yg rawat kita,bagi kita macam-macam ubat,bagi kita advice itu advice ini..Sebab tu kita yakin dengan mereka..:)

Mungkin tak perlu terlebih percaya,cukuplah dengan hanya mengambil point-point penting yang kita harus beri perhatian lebih...

Ya,masih teringat juga,kata-kata seorang guru kaunseling di sekolah saya dahulu,Ustazah Roshidah Muji...

"Kalau baya-baya kamu ni..tak payah pakai make-up tebal-tebal..Cukup dengan pakai bedak nipis,dah cantik..."...

So,the point is..cukuplah dengan hanya bersederhana dalam kehidupan!...~

Semua orang pun ingin cantik...Maka,mari kita cantikkan jiwa kita dahulu..InsyaAllah,cantik dalaman bila terbias pada luaran,pasti..hasilnya sangat mengujakan!!..^^

pstt...yang menulis pun kena wat jugak ye...Baikkk...huhu~


diari pengarang : Jaga kesihatan ye...Sekarang ni cuaca tak menentu.Ramai yg demam..Sekarang ni giliran sy..huhu..:(

11 comments:

mrs.eleanor said...

like dis entry!! kecantikan seseorang itu bukan 100% dinilai dr kecantikan luaran shj, tapi kecantikan dalaman sebenarnya kecantikan yang kekal :)

Bintun Sazali said...

yup mrs eleanor!...betul tu..:)

Sendra said...

bagus entry ini...saya pun pernah terfikir soal ni juga..kadang2 ada je cerita orang baru2 kahwin,pasangan nya meninggal sebab ada penyakit..sayang kan??tengok luaran cantik..tapi dalaman ada banyak penyakit..

owh perkataan dalaman ni pun boleh terbahagi kepada dua kan??dalaman perangai dengan dalaman kesihatan..tapi kalau dalam apa semua elok tapi luaran tak cantik..tak nak juga..memang orang kata ia akan pudar,tapi ia tetap penting dong!keh3.

Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart

Bintun Sazali said...

dua dalaman tu la yg sy maksudkan...:)

err..luaran?...mmg tak dpt dinafikan lagi..huhu~

murabbi said...

best2...post yg sgt sronok dbaca...
sntai dn pnuh mnfaat..
hum..
"luar cntik tp dlm buruk"..x gune...
"luar bruk dn dlm bruk:..ntah..
"luar bruk dlm cntik"..syukur
"luar cntik dn dlm cntik"...tramat syukur...
hum....

penaberkala said...

menarik utk difikirkan bersama
apapun cantik di dalam itu lebih penting drpd cantik luaran
kecantikan luaran yg natural adalah lebih baik dari make up setebal 5 inci

nice entri

Bintun Sazali said...

murabbi> syukran ya ukhti!..:).

best la kata2 awak....

yg penting..hmm..bile nk dpt yg last tu?
(luar cantik,dlm pun cantik?..huhu~

Bintun Sazali said...

penaberkala> tq for ur visit!..:)

"kecantikan luaran yg natural adalah lebih baik dari make up setebal 5 inci"

I like this!..^^

BalqisShafiqa said...

salam ziarah, sis.
sebenarnya cantik itu indah.
sangat indah.
tp yg cantik juga punya musuh, yang hodoh juga disayang.

bila cantik ni leceh, rasanya jap lagi nak tukar numbe laa.

syuQ said...

nadiah! akk penah terdetik nak cakap isu ni..tapi nmpaknye isi2 dlm entri ni dah pun mewakili isi hati akk (^^,)
berkenaan mekap..cantik..luar dalam..semuanya lah hehe..

p/s:taksuke bedak tebal..celak tebal..suke hehe

Bintun Sazali said...

balqis> ehh...sy terhidu maksud tersirat yg sgt mendalam di sebalik kata-kata awak wahai balqis....hehe...:p

something wrong somewhere,I guess?...:)


kak syuq> owh..yeke?dua hati satu jiwa....:)..hihi...

celak ye kak?..baik utk penglihatan..hehe~

p/s: yg pasti sy memang tak pndai bersolek..huhu...

LinkWithin