Tuesday, July 20, 2010

~I'm Yours!..✿~

...11:00 am...

Sedang Dr Anessa sibuk mengajar,entah macam mana..saya 'ter'mengelamun..
Berangan?Bukan...

Lepas Dr Anessa nasihatkan kami semua untuk menentukan hala tuju hidup dan manage our time so that it's not wasted secara sia-sia..saya mula terfikir....(eh,jap2..bahasa rojak?..maaf ya..huhu)...Saya terfikir,rupanya memang ALLAH jadikan kehidupan kita secara berperingkat..tersusun...Tak percaya?..Mari sama-sama kita fikir..

Sebelum kita dilahirkan,kita tinggal bersendirian dalam perut ibu..

Ingat tu,sendirian!..

Awal kejadian diri kita,kita berseorangan...Tapi,bila saja kita dilahirkan,ramai orang berada di sekeliling kita..Semuanya gembira dengan kehadiran kita.Namun kita menangis...Kerana kita tahu dunia bukan sesuatu yang indah....

Iblis telah berkata,"Tuhanku,oleh kerana Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat,aku pasti akan menjadikan kejahatan terasa indah bagi mereka di muka bumi,dan aku akan menyesatkan mereka kesemuanya.Kecuali hamba-hambaMu yg terpilih di antara mereka.".

[Al-Hijr,39-40]

Seterusnya,waktu kanak-kanak,Ibu,ayah,kakak,adik,abang..mereka semua ada di sekeliling kita...

Kita tak keseorangan..

Bila meningkat remaja,kita dah pandai berkawan...make friend with others..Masa itu,hampir 79% masa kita dihabiskan bersama rakan-rakan kita...Kalau duduk kat hostel,lagi la...Whole time dengan kawan-kawan...Indahnya zaman itu...

Habis sahaja sekolah menengah,masing-masing nak melanjutkan pelajaran.Dia berjaya ke matrik itu ini,dia berjaya ke UiTM itu ini,dia berjaya apply maktab perguruan,dia berjaya ke kolej itu ini...
Senang kata,masing-masing "berjaya" terpisah...

Buat seketika,kita seperti keseorangan..

Tapi,di tempat baru kita make friends with others lagi....Kali ini kawan-kawan semuanya dah sealiran..bukan macam kat sekolah dulu-dulu...Campur-campur saja,tak mengira kos apa..

Mungkin kita akan merindui sahabat-sahabat sekolah menengah kita..Tapi,lepas ni masa kita hanya akan lebih tertumpu pada kawan-kawan baru kita...

Ya,kita masih lagi tak keseorangan..

Habis menuntut ilmu di pusat pengajian,masing-masing akan berpisah lagi...Untuk ke tahap yg lebih atas,..Alam Pekerjaan..

Rasa macam semakin sedikit orang yg akan berdamping dengan kita..

Selepas bersara,masa akan kita habiskan dengan keluarga..Kurang dengan rakan-rakan..

Ya,bilangan pendamping kita makin sedikit..

Diizinkan ALLAH,ajal pun menjemput..

dan...pada masa itulah,

Kita keseorangan kembali...


Kesimpulannya..awal permulaan kehidupan kita,kita berseorangan...Akhir kehidupan juga berseorangan...Kenapa ya?....

Sebenarnya kita ini milik Allah...
(I'm Yours,ya ALLAH!)

Jadi,setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah yg Allah dah tetapkan....


diari pengarang : Hanya sedikit bebelan dan coretan..utk sama-sama kita fikirkan....

3 comments:

penaberkala said...

suka entri ni
maka dgn itu, manfaatlah hidup kita yg sekali ini
tq for this post, sama2 muhasabah diri

Awal kejadian diri kita,kita berseorangan...Tapi,bila saja kita dilahirkan,ramai orang berada di sekeliling kita..Semuanya gembira dengan kehadiran kita.Namun kita menangis

Semoga di pengakhiran,kita mampu tersenyum, insyaAllah

syuQ said...

bernas!
mgkin sbb tu la akn ade kunjungan kedua selepas kunjungan pertama ke blog ni..dan seterusnyaa.. (^^,)

Bintun Sazali said...

penaberkala> pengakhiran dgn tersenyum?...mudah2an...

harap2 kita dpt husnul khatimah tu..:)..aminn~


kak syuq> owh..terima kasih kak!..huhu..:)

LinkWithin