Friday, January 14, 2011

Thank You Allah!

Salam sejahtera buat semua!

Alhamdulillah. Masih diberi ruang utk bernafas.
Hari ni banyak perkara yg tak dijangka telah berlaku.
Yelah, kita hanya merancang, Allah shj yg layak menentukan.

Program Derma Darah.
Wah, rasanya ini kali ke-3 sy cuba utk jadi seorang penderma darah yg pemurah.[konon] Sungguh, saya lupa program tu akan diadakan hari ni. Haisyh. Tak cukup rehat, sebab kena prepare utk presentation utk kelas EDU 3101. Eh, tp saya tak salahkan subjek tu. Saya tido lambat sebab berfoya-foya je lebih. Skype lah, fb lah. The LAST thing that I do is, bukak buku.

Alhamdulillah.
Presentation berjalan dgn lancar. Mood study hari ni pun baik! I like!..:)
Waktu isi borang utk derma darah, kita kena timbang berat dulu. Yelah, kalau underweight confirm tak layak jd penderma. Tapi saya tak risau dgn perkataan UNDERWEIGHT tuh. Sebab tak mungkin sy kurang berat badan! hehe.

U know what?
Berat saya dah turun 3kg lepas masuk hostel semula!!
haha. Macam tak percaya. Tapi tu la hakikatnya. :p

Okeh, itu satu kegembiraan.
Lepas isi borang, sy terus ke kaunter check darah. Saya dah tahu jenis darah saya. So, takdelah wondering sgt tentang type darah tu. Cuma saya risau tentang HAEMOGLOBIN!..Selalunya menda ni la yg wat sy tak layak jd penderma yg pemurah. Isyh3.

Dan spt yg dijangka...
Kepekatan haemoglobin masih lagi belum mampu melayakkan sy menjadi penderma! Tapi yg tak dijangkanya, pointer kepekatan haemoglobin tu dah berjaya meningkat!..:)
[Just 12.3. We need 12. 5 ke atas, okeh..]

Takpe2. Cube next time pulak!

Kali ni ramai yg tak dapat menderma.
Mungkin faktor persekitaran dan keadaan psikologi pun turut mempengaruhi.
Yelah, kami ni asyik stress ja. huhu.

Kebetulan, ada kaunter khas pemeriksaan mata percuma dlm dewan tu.
Wah, sy memang suka dgn menda2 camni. Saje la nak check mata. Selalunya OK, Alhamdulillah. Tapi...

R - 250- 025 x 24
L - 100- 025 x 79

Unpredictable!
Unbelievable!

Saya RABUN JAUH ke?
Tapi sy tak pernah pun rasa cam rabun? huhu.

"Biasala tu dek. Kadang2 kite rasa mata kite cam Ok, tp bile kite check,
resultnya akan jd camni. Adek kena pakai speck, kalau adek lambat bertindak, nanti speck pertama dah kanta tebal."

Adui..Masih tak dapat nak percaya.
Itulah. Dulu2 suka berangan nk pakai speck. Sebab selalunya org2 yg pakai speck ni nmpk LAWA dan EDUCATED!!!..haha. Childish sungguh. :p

Sorry la kak.
Kalau sy pakai speck, memang tak best!
Tak lawa. Cam nenek2.
Bukti?

|
|
|
|
V

Eh. Ni gambar time foundation, sem 2 tahun lepas. hehe.
Speck tu bukan speck yg sebenar. [edit]

Okeh. Memang perkara2 yg kita anggap remeh ni selalu buat kepala runsing, jiwa kacau, once menda2 nih menerjah pemikiran. Haih. Sebab tu kita selalu diajar untuk bersyukur.

Tahu apa itu bersyukur?
Kita menghargai apa yg telah diberikan kpd kita.

Firman Allah dalam surah Ibrahim, ayat 7 :

Tak nampak? Boleh klik utk imej yg lebih besar. Ok? :)

Baiklah. Mafhum bg firman Allah di atas :
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan Demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar Sesungguhnya azabKu amatlah keras".
Nampak? Allah dah ingatkan hamba2nya supaya bersyukur atas setiap kurniaan-Nya. Tak kiralah cantik ke, tak cantik ke pada pandangan mata kita, itu tetap pemberian Allah yg harus kita syukuri. Bukan kita ingkari.

Makin meningkat umur kita, satu demi satu nikmat kita ditarik.
Tapi Maha Pemurah Allah, Dia tarik satu, Dia bagi lagi satu. Eh, bukan SATU. Banyakk!!!..Subhanallah!

Touched.
Kena koreksi diri dahulu sebelum menyalahkan situasi.
Alhamdulillah..

Thank You Allah!



diari pengarang : Aduh. Dah tak boleh nafi. Saya Dah Tua!..:p

10 comments:

penaberkala said...

cuba lg len kali
makan hati lembu byk2

hoho, rabun gak ke

Nur Ilyani Abd Munir said...

xpe kak..len kli gne tong o2 byk2..mst haemoglobin nek =) haha..
n lagi 2 kte t'igt mak kte ckp..tiap2 pg tgk daun hijau..so mte kte jd crah..haha,stkat petua

Bintun Sazali said...

encik penaberkala >

hati lembu ea? baiklah!!

:))

rabun? entahla encik anuar..sy pon cm caye tak caya je ni..huhu

Bintun Sazali said...

ily >

pasal tgk daun @ benda hijau tu, approved!..:)

sbb kak nurul da bg petua siap2 dah td, right after kitorg wt checking..hehe..:)

Siti Safiyyah said...

percaya tak, power spek saya 600++ tau..ni pun dah lame tak cek entah berape tah. kesimpulannye pakai spek sangat tak best sebab mata tak ori. hukhuk

Bintun Sazali said...

cik Siti >

erk. tebal tu..huhu..

memang, pakai spek mmg tak best. sbb..silap aribulan mata boleh juling..huhu..sabar tau cik Siti..

~syuQ said...

same lah..akk pon Hb low gak..hoho..
bile screening, mest x pass tang ujian Hb tu.. ;P

MerPati tErbAng MenCarI ...... said...

lawa gambar
bintun
saya nye 150-25 nth pape
75-ntah pape
tapy
saya x rsap un saya rabun
aishh
kenapa gambar anda tu lawa sgt??;p

Bintun Sazali said...

kak syuq >

huhu..jom pakat makan besi kak. sng sikit nak naik..haha..;p

Bintun Sazali said...

cik merpati >

same with me la cik merpati!..:)
disahkan rabun malangnya tidak rabun. hehe~
lawa? perli naa~
haha..;p

LinkWithin