Friday, January 21, 2011

TUTORIAL : Tak Suke Org Copy Gambar Korang?

Salam sejahtera buat semua!

Aduh. Sibuk betul minggu ni. Rupanya macam ni la kehidupan yg perlu kami lalui lepas dah naik tahap ni. Tak meletihkan fizikal, tapi memenatkan minda! But, agi idup agi ngelaban. huhu

Okeh, sebenarnya saya tak berniat pun nak buat tutorial pape kat blog buruk saya ni. Sebab tak pernah fikir pulak nak jadi seorang blogger yg rajin berkongsi segala macam tutorial dengan semua org. Tapi atas sebab2 tertentu dan atas permintaan kawan-kawan yg saya kasihi , akan saya turutkan jua. cehh..;p

Lagipun kesian pulak bila saya tahu cerita seorang kawan ni, Bella, tentang adek dy, Si Kimi yg comel tu. Ade ke patut gambar Kimi dieksploitasi sedemikian rupa dalam facebook. huhu. Macam2 la dunia maya sekarang nih.

Tak mau nak membebel bebanyak. Sebelum tu, saya nak ingatkan ye. Sebarang gambar yg kita upload dalam internet, dalam laman sosial, dalam blog, walaupun kita dah lakukan pelbagai cara utk protect gambar2 tersebut dari "dicuri", tapi tetap berkemungkinan BESAR akan boleh "dicuri". Sebabnya, walaupun kita dah disable right click atau left click, "pencuri" yg tak kenal erti lelah dan susah tu boleh gunakan cara "print screen" pada komputer atau lappy, then crop gambar tu ,mengikut citarasa mereka.

Jadi, letakla watermark ke, pape ke yg korang fikir boleh protect gambar2 tu. Ataupun, cara paling mudah ialah....ha, apa dia?

Tak payah upload gambar bebanyak! huhu =.=

Okeh. Selalu tak jumpa blog2 yg gunakan disable right click bersama-sama dengan pop-up window ? Kebanyakan bloggers tak suka cara tu sebab menjengkelkan. huhu. Nak right click pada link pape pon susah sebab owner blog dah set disable right click utk KESELURUHAN blog.

Jadi, saya just nak share cara mudah utk elak org copy gambar2 kita sesuka hati depa. Dua dalam satu tau. Disable right click dan disable left click terus. Kalau kamu2 semua google, banyak cara yg kita akan jumpa. Tapi selalunya cara tu memerlukan kita main code yg berselirat dan memeningkan tu. Benda yg sy nak share ni, sy jumpa kat mana tah. Tak ingat. huhu

Sila ikut prosedur di bawah dengan teliti ye. Senang je ni. :)

1. Upload gambar yg kamu mahu.

2. Lepas tu, dalam ruang post editing akan ada code2 seperti ini :


3. Perasan kan, ada code yg bermula dgn "a smpai la jpg "? Hah, just BUANG code tu. JANGAN tertinggal, dan jangan lupa utk buang sekali kod "/a "kat line yg terakhir tu. [Sebenarnya ada simbol < >, tp asyik hilang je kalau wat kat sini. Sabar je la. Harap korang dpt fahamkan sendiri ye. huhu]

4. Tujuannya adalah utk menghilangkan link gambar kamu semua. Sebab tu la kalau kita nak google apa2 gambar, kdg2 boleh dapat gambar kita sendiri, sebab encik Google dpt mengesan link gambar yg kita upload. Faham?

5. Step 3 tu adalah utk "disable left-click". Tak caye? Cuba la korang try tekan left-click pd gambar tu. Kalau takde pape action yg berlaku, that's mean kamu dah berjaya. Kalau ada jugak, emm, tak tau le teman..huhu

6. Langkah seterusnya, tambah code. Tadi buang link kan? Lepas dah berjaya, just letak code ini SEBELUM code /> :
oncontextmenu="return false"

Tak jelas eh? Cuba tgk contoh :

Gambar ni sy tak protect. Jadi boleh left-click atau right click utk lihat kod2 yg dah siap edit dengan jelas. Kalau tak faham, boleh tanya ye. Saya tak pandai sangat la nak explain2 nih. huhu

Lupa pulak nak bgtau. Tujuan letak kod pada Step 6 tadi adalah untuk "disable right click". Mudah je kan sebenarnya? Tak perlu nak pi kat blog setting, pastu edit HTML itu ini. Haisyh. Sesak. Tapi cara yg saya kongsikan ni adalah utk org2 yg rajin la. Sebab setiap kali upload, setiap kali tu la jugak kena edit. Jangan jemu la ye, kalau nak tiru macam saya. ;p

Okeh, itu sahaja. Selamat mencuba ye! :)




diari pengarang : Sedang rushing ni sebenarnya, sebab kawan2 dah panggil utk buat discussion utk our next presentation, ISL, dll. Huhhhhh...Sabar je la. >_<

12 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

buatkn utk akk..boleh??

Bintun Sazali said...

akak dah try lom?

Siti Safiyyah said...

wahhh tak penah lg jumpe tutor ni..terbaiklahh! hehe ;)

Bintun Sazali said...
This comment has been removed by the author.
Bintun Sazali said...

terbaek ke cik siti? huhu...tak pndai la nk wt tutor2 smpai org boleh faham.huhu..~

Siti Safiyyah said...

awak jgn marah eh? saya buat tutor gune kaedah awak ni tau..dan saya dah backlink ke blog ni.. ;)

http://lurvemyblog.blogspot.com/2011/01/tutorial-nak-buat-disable-right-dan.html

belahuda said...

yeahh dah paham. thanksss :)

etty zakaria...18y/0(2011) said...

terbaik totural,tp nak tnya prosedur yg ke 3 tu x phm la..hihi..code yg mna 1 nk pdam..pening..sory la tnya sbb x phm...bole ek explain code staq dari mna n mana nk pdam.?plzz..

Bintun Sazali said...

cik Siti >

sila2, manfaatkan selagi mmpu :)

Bintun Sazali said...

belahuda >

tahniah! ;p

haha, nak ajar face-to-face i segan time tu. kihkihkih. lagi satu waktu kite ajar awak kat bilik awak tu, kite mengong sikit cz tempat editing tu mcm lain sikit. now da biasa. hehe

Bintun Sazali said...

@etty zakaria :

Sorrryyyyyyy sangat3 cz dah setahun baru terniat nak tengok balik post ni! T_T

utk step ke 3 tu, boleh rujuk link cik Siti Safiyyah kat atas tu. sbb saya nak buat codex asyik tak dapat je...sobs..T_T

xixil mummy said...

yeah !!! walaupon kitenyer kod dalam tu tak same tp still boleh letak ayt last tu .. hehe . akhir nya berjaya cari buat . mekaceh =)

LinkWithin