Sunday, February 27, 2011

Photogenic vs Photogedix ??

Alhamdulillah.

Hari ni muncul kembali semangat utk menaip. Maklumla. Kalau dah malas tuh, banyak sangat alasan. Itulah, inilah. Tak relevan langsung. Cehh ~

Okeh, biasa tak tengok pic2 yg sangat2 lawa, dlm fb ke, blog ke, kat mana2 lah. Dan yg pasti, pic tu sebenarnya dpt dikesan, sama ada betul2 lawa ke, atau konon2 lawa. Hah, mesti biasa kan? Mesti pernah punya. Tak pernah? Eleh. Nak tipu la tuu..;p

Baiklah. Hari ini, saya, seorang stalker tegar (alamak, pengakuan!) gadis2 Melayu -bukan Gadis Melayu TV9 tu ok- ingin membebel tentang perkara ini. Sebelum tu, tau tak pe maksud fotogenik nih? For sure la, nampak cantik di dalam gambar. Ye idak?

Kadang2 ada org (yg saya perhatikan) muka dy biasa2 je sebenarnya, tapi bila dalam gambar, fuhhh...Meletup! Cun habis! Kagum tak dengan org yg camtu? Kagum? Ok. Sy biasa2 je. =.=

Geli hati sebenarnya. Kadang2, eh bukan2, Selalunya, orang (terutama gadis2) akan sedaya-upaya menyembunyikan segala kecacatan pd muka (dan juga badan, I mean, saiz bdn) utk nampak sangat cantik dalam gambar. Yelah, siapa yg tak suka cantik. Kan? Tahniah la kepada siapa yg selalunya berjaya menyembunyikan segala kecacatan tuh.

In fact, semua makhluk Allah itu cantik! tapi kenapa ye pandangan mata kita selalu menilai yg salah? Ah, diri ini sahaja selalu melabel, org ni cantik, org ni hodoh. Kenapa? Tak sempurnakah ciptaan Allah pd mata kita? Astaghfirullah :(

Emm, dan..Banyak sebenarnya perkara yg menjadi tanda tnya bila sy belek2 pic certain gadis nih. Comel, cantik, ayu, seksi. Wahh. Camna la depa boleh jadi camtu eh? Keterujaan saya utk menyiasat jawapan kpd persoalan ni, membuatkan sy sentiasa memegang kamera dan bersiap sedia utk mengambil gambar insan2 terpilih ini. Hasilnya? Owh, rupanya biasa2 je muka kamu kalau kamu tak pose ala2 gedik santai, seksi-meksi, dan sebagainya. Hanya itu.

Kami yg curious ini juga telah melakukan banyak "ujikaji fotogenik" terhadap diri dan org sekeliling, especially sewaktu di dalam kelas. Owh, jgn tak tahu, ini juga merupakan salah satu cara utk menghilangkan kebosanan dan mengurangkan perasaan mengantuk di dalam kelas! ;p

Fotogenik dan fotogedik. Wahh, jauh sekali bezanya. Kan? Fotogenik, if kite wat candid snap pun, muka org tu tetap encem, tetap lawa. Plus, org2 fotogenik ni biasanya dy cantik kat dlm dan luar gambar! Yg ni sy memang kagum. :) Tapi fotogedik, owh, kita semua tahu la kan camna. Tak perlu describe lagi, sbb sy dah describe kat previous paragraph. Jelas, terang tanpa perlu disuluh, kan?

Kasut ni fotogenik, kan? Comel jer. ;p

Kalau nak jadi fotogenik, jadilah macam kasut nih. Kat mana2 pun, mengekalkan sifat2 dirinya yg asli. Tetap cantik walau dlm apa jua keadaan. Tak perlu terliuk lentok, terbaring sakan utk dapatkan hasil gambar yg memuaskan. Ops, tapi sy faham. Itu hanya kasut. Kan? Maka, jadilah manusia yg biasa2. Tak perlu berlebih-lebih.

Dan tak perlu lah upload gambar kat alam maya ni banyak2. Bahaya. Memudaratkan diri sendiri jer. Lagipun, sy teringat sebaris kata2 dalam Majalah Anis, "utk apa kita pamerkan segalanya, sedangkan suami kita pun perlu membayar mahar yg tinggi utk memiliki apa yg ada pd kita?"

Betui dak? Tak ke sia2 suami kamu dapat benda murahan?
Okeh, fikir2 lah sendiri.
Mohon maaf andai terkhilaf~


Okeh, ini sah2 bukan fotogenik.



diari pengarang :

Penat sungguh duk bergambaq ja sepanjang hari nih. Huhh =.="


10 comments:

nurIman Abdul said...

haha..cm knl je gmbr ksut tuh..ngeh3..

ehem2..cm phm sgt je pe yg kamu nk smpikan..hehe...;p

Bintun Sazali said...

apakah yg kamu faham?
hehe ;p

tahla. byk je benda yg disampaikan..tp tak terzahir..huhu~

PuteriBonda Anis said...

lawakla. comel jer nadiah ^___^

miftahun najah said...

aku memang sokong ko...
hopefully aku tak pena la amik gambo yg Photogedix tu....huhu

~syuQ said...

mmg berisi dan tajam.. aduss harap2 x termasuk la dlm kategori fotogedik tu..

ckp lam ati jap~~pnah ke x ek posing gedik? isk kne muhasabah balek nih -_-"

Bintun Sazali said...

kak nisah >

haha..kamu lebih comel kak nisah!!! ;p ee..lama dah tak dgr kabar...huhu

maaf cz da lmaa tak mlawat ke laman akak...sob3..

Bintun Sazali said...

fatin >

haha ;p
lately, ak slalu uji kegedikan melalui kamera. then padam balik cz geli. hahaha :D

Bintun Sazali said...

kak syuq >

hah, ni salah sorang yg fotogenik!! sy kagum dgn wajah anda! ;p

belahuda said...

aduhh saye ni fotogenik ke fotogedik ek ek? takut la pulak hahaha

Bintun Sazali said...

bella >

hahah ;p
kelakar lak...:D

tah ye? lau nk tau, kena wat ujian fotogenik jugak la. Nak? kikiki..;p

LinkWithin