Thursday, December 16, 2010

Mulianya Muharram!..

Assalamualaikum!

Hari ni 9 Muharram 1432 Hijriah.
Ada yg berpuasa tak hari ni?
Puasa ganti? Puasa sunat? Takpela.
Puasa apapun, yg penting niat kita hanya satu, utk dapatkan redha Illahi.
Kan?..:)

Esok 10 Muharram. Owh, tak. Sebenarnya malam ni dah pun masuk 10 Muharram.
Camne tu? Camni..kalau mengikut kiraan Islam, mulai selepas azan Maghrib je, maknanya dah masuk hari baru. Tarikh baru. Kalau kiraan Masihi pulak, selepas pukul 12 tgh malam, baru tarikh akan bertukar. Beza kan?

Kita selalu dgr org buat "Bubur Asyura" bila tiba bulan Muharram. Kadang2 kita tak sedar pun da masuk bulan Muharram. Tapi kewujudan bubur Asyura tu yg mengingatkan kita terhadap bulan Muharram. I mean, 10 Muharram. Yela, org buat bubur Asyura tu, khusus sempena 10 Muharram je, kan?...err..

Setiap sesuatu perkara dibuat pasti ada pencetusnya.
Macam jugak bubur Asyura ni.
Selalu jugak sy dgr, peristiwa bubur lambuk atau bubur Asyura ni dtgnya dari peristiwa pd zaman Nabi Nuh, ketika baginda dan pengikut2 yg setia berada atas bahtera yg menyelamatkan mereka dari bah yg amat besar. Masa tu terpaksa catukan makanan, cz stok makanan dah hampir berkurang. Campur punya campur, jadila bubur lambuk!
Tapii..
Saya tak pasti cerita ni sahih atau tidak. Wallahua'lam..:)

Okeh. Tutup cerita bubur lambuk.
Sebenarnya nak habaq tentang
beberapa amalan sunat yg dituntut pd bulan Muharram.
Ini dia...Sila skrol dgn hati yg terbuka ye..:)

 BERPUASA

Mafhum hadis :

" Barangsiapa yg berpuasa satu hari dlm bulan Muharram,
pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun"

" Barangsiapa yg berpuasa 3 hari dlm bulan Muharram,
iaitu pd hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya
pahala spt beribadat selama 2 tahun"


BANYAKKAN AMAL IBADAT
seperti solat sunat, zikir, dan sebagainya.

BERDOA AKHIR TAHUN
pd hari terakhir Zulhijjah slpas Asar sbyk 3x

BERDOA AWAL TAHUN
pd 1 Muharram selepas Maghrib sbyk 3x


Actually, nak juga post tentang amalan2 sunat yg dituntut utk kita lakukan pd 10 Muharram. Tapi tetibe teringat, sy dah pernah post entri tu. Kalau sudi, sila klik link ni :

" Persediaan Untuk Hari Asyura "

Okeh. Adik sy, Jaja dah pesan awal2, jgn membebel banyak2 kak.
Nanti org tak larat nak baca...huhu
Selamat membaca dan Selamat beramal!..:)



diari pengarang : Semoga ibadah kita semua diterima. Aminn!..~

5 comments:

Solihin Zubir said...

ada budak2 nakal dulu lg kurg hajar..
diorg ckp bubur lambuk tu hasil najis2 yg dikumpulkan dalam bahtera nabi nuh.. sebab makanan dh abis.. kuang hajo tol..

Anip™ said...

huh! bile lah aku nak berpuasa nie..

Latest Entry :
-> Tingkatkan Trafik Blog Dengan Sistem Autopost Entry Terbaru Di Malaysia Blogger United !
-> Lubang Terbesar Di Dunia Terletak Di Siberia
-> Bila Isu Bertunang Tanpa Sedar Itu Salah, Harap Maklum !

Bintun Sazali said...

Solihin Zubir >

uisyh? ade ke patut..mmg kuajaq ..huhu..ade ke patot pi wt main lak cmtu..adeii..


anip >

takpe..slow2..:)

practice make perfect!..;p

~syuQ said...

selesai dah posa!?
hee~

Bintun Sazali said...

kak Syuq >

dah beres dahhh!!..;p

LinkWithin