Friday, December 10, 2010

Travelog Balik Kampung~Part 4

Perpisahan itu memang menyakitkan.
Ceh. Okeh. takde kene mengena, walaupun ada kaitan dgn tajuk. huhu

Owh, sebelum sy lupa!
Salam sejahtera buat para pembaca!..:)
Jgn lupa utk mendoakan kesejahteraan org lain. Bukankah kita semua telah dituntut utk melakukan spt itu, dgn memberi salam sesama kita?..^^

Baik. Ini bahagian terakhir utk entri "Travelog Balik Kampung" nih.
Gambar di atas, kami ambil sewaktu bertolak keluar dari rumah nenek dan tok ayah, utk menuju ke Stesen Keretapi Wakaf Baru.
Penuh laman rumah nenek dan tok ayah dgn sepupu2 dan makcik2 kitorang.
Waktu tu, kami bertolak dahulu ke stesen kereta api. Barang2 bertolak kemudian.
Sebab tak muat nak letak dlm satu kereta. hehe

Sampai kat stesen ketapi, ramai2 pakat check jadual perjalanan ketapi pd malam itu.
Saja nak confirmkan. :)

Nampak tak, that Englishman?
Belakang dy, isteri dy kot..huhu..Saje2 amik gambar ni. Adik2 sy jakun sgt. Tak pernah nampak secara life kot. haha..Padahal saya? Selalu sgt. Kat Melaka Sentral. huhu

Kononnya nak ambil gambar berlatar belakangkan kereta api.
Tapi yelah. Kan sesak waktu tu.
tetibe ada pakcik nak lalu. Dah hilang fokus kanak2 nih. haha

Hampir jam 8, or lebih sikit, keretapi pun sampai.
Masuk2 je, macam biasa, si Aqil nih. Makan.
Acara wajib. =.=

An unexpected incident telah berlaku terhadap kami pd malam tu. huhu
Sekaligus memberi kami pengalaman yg tak pernah disangka-sangka.
Rupanya malam tu ramai penumpang yg nak naik ketapi. Tapi tak dapat beli tiket. Jadi, depa masuk je ketapi. Peduli hape ada tempat ke idak. Janji dapat naik!

Kebanyakan depa nih org Siam. Org Siam yg duduk kat Klate, dan kerja kat Gemas.
huih..sy ingatkan sekejap je dorang nak naik ketapi tuh. huhu
Takpela..sabar sabar. Memang sesak setiap gerabak. Penuh dengan penumpang.
dan penuh dgn ASAP ROKOK.
suxx. T_T

Sekali lagi, sy tak dpt tido. Mata memang pedih, tp apakan daya. nak tido risau.
Cz dah kena himpit ngan lelaki-lelaki Siam itu. huhu
Jadi. letak kepala atas meja, dan mula la snap gambar.

Jaja, kat mana2 pun dy selesa membaca. Kebetulan dy bawak novel dari rumah. Jaja kata dah lebih enam kali dy baca novel tu. isyh budak nih.
Saya yg beli pun tak pernah bukak lagi novel tu. huhu

Jadi, malam tu, utk memastikan sy berjaga dan juga berjaga-jaga (huhu), sy try la baca novel tu. Satu cerita je. Padahal ada 3 cerita dalam tu. Sempat baca novel Syud.
Tak sempat bukak novel Hlovate.
Dan akhirnya sy tertido jugak. Nasib la. Cukupla Allah sbg pelindung. huhu

Pagi.
Ummi tak tahan dengan bau asap rokok yg tak hilang2 dari malam tadi.
Yelah, sepanjang masa puntung rokok tuh kat bibir, camna nak ilang bau asap rokok dlm gerabak tu. huhu

Syasya dan Jaja.

Emm, waktu balik ni sy tak berapa banyak ambil gambar. Sebab tudung sy tak "happen". haha
Maksudnye tudung tak betul. Susah nak pakai. Haisyh. Dan keadaan2 yg merimaskan sering melanda. Dan membuatkan diri tidak berada in good mood. Dush.

Sampai je kat Stesen Ketapi Kluang, sy dan Syasya kena ke bus stand, sbb kitorang berdua terpilih utk menaiki bas. Kereta tak muat kerana barang2 terlalu banyak. huhu
Letih sangat2. Oleh sebab tak cukup tido, kitorang apa lagi. Tido habis-habisan sepanjang perjalanan nak ke Batu Pahat. haha

Turun kat bus stand, kitorang tak terus ke Parit Sulong. Merayau dulu! hehe
Kebetulan, esoknya hari lahir Jaja. Maka kami pun berjalan mencuci mata dan membeli hadiah utk si jaja nih.

Tuala pengelap tangan. That doll, cute sangat!!...^^
Bila sy tunjuk kat Ummi gambar ni, Ummi kata, tuala murah je, doll tu yg buatkan dy jd mahal.
Memang pun. huhu

Frame yg cantek! Plus, warna dy menarik..huhu

Lampu meja or lampu bilik tidur.
Saja snap. cz katak itu mengingatkan sy kepada Harlina. huhu

Comel!!!! Ada sesiapa boleh tolong belikan tak? hehe..;p

Syasya Aina menunjukkan "Aina" nye..hehe

Okeh, Bintun Sazali yg koya nih. Ignore ignore!..huhu


After puas berjalan, kitorang pun tunggu bas tuk ke Parit Sulong.
Tunggu punya tunggu, dekat 1 jam lebih bas tak sampai2. Ciss.
Ummi kata, "Padan muka,"
huhu..

Last2, dekat jam 2 baru kami sampai di Parit Sulong, dan Ummi jemput kitorang kat sana. Balik rumah, terus ..tido lagi...huu
Penat la weyh.

END.


diari pengarang : Sudah-sudahla tu mengarut cik Bintun Sazali..huhu~

10 comments:

farisha_ipin said...

salam..
waaa~
tamat sudahlah cerita bintun sazali nih..
hebat la kak!
sgt suka! :)))
andai kata kg sy kt kelate.. waaa.. best!
10 markah utk anda! yeayyyy!!!
kirim slm kat aqil eh..
ckp kt jaja, sy kagum tgk dia suka mmbca..keep it up!

Bintun Sazali said...

farisha_ipin >

haha..klakau la kamu ni..;p
jd pembaca stia pulak..huhu
maceh2, cz sudi berkunjung dan tak jemu2 membaca..

aqil?nape?nk wt adik ipar?hahah..
jaja?..hehe..orait dek!..^^

Solihin Zubir said...

alaaa... dah ending ke?
bila nak wat sequel? hehe..

Al - Mu'allim said...

ya, sy oghe klate.

sedikit info :

"menaiki train tanpa bayar tiket".

Biasanya diamalkn masa musim perayaan. selalu sgt tgk org buat cmni dari KL-Wakaf Bharu. Mereka berkumpul di celah gerabak dan kdg2 kerana terlalu rmai smpai masuk ke dlm koc dan tidur di celah2 tmpt duduk.

Tindakan ini sbnrnya 'direstui' oleh KTM. Oleh itu taklimat diberikan kpd golongan ni sblm mereka menaiki train. Bayaran mereka lebih rm10 dari tiket biasa dan dibayar atas train. rm10 tu kira denda la.

Bintun Sazali said...

Solihin Zubir >

cehh..haha..takde maknanya nk wt sequel..;p
pasni perlu post seswatu yg lebih berfaedah lak..huhu

Bintun Sazali said...

Al - Mu'allim >

haha..syukran atas info tu..:)
padanla..kesian gak tgk dorang sume..ya Allah,merata-rata je tido. senang kata, merempat. huhu

tp kene gak bayar..huhu..sbr je la..

farisha_ipin said...

salam.
pembaca setia. haha.
suka ^_^

adk ipau? kah3! dok eh~ die chumell~

kejap! org yg tumpang tu xde tiket. kne bayau time bila plak?

Bintun Sazali said...

farisha_ipin >

haha..;p
maceh2..:)

owh..depa bayaq tambang time dah kat dlm ketapi. kan masa dah duk lam ketapi, ada pgwai KTM yg check tiket. hah, time tu la depa bayaq..:)

nur Iman abDUL said...

salam bintun.

err..'happen'??

cm knl ayt tu..huu..;p

Bintun Sazali said...

cik nurIman >

sy duk teringat kat kata2 awak je tau time balik haritu. nak ckp tak happen kat adik2, blur plak mereka..haha..;p

LinkWithin