Thursday, June 10, 2010

Kecil Jangan Disangka Anak?

Assalamualaikum...

Petang ni akan berangkat ke kampung halaman ummi,di Kelantan Darul Na'im...wahh...satu family pakat pi....Mula-mula plan nak naik kereta api..Unfortunately,tiket kereta api sudah habis..adehh...terpaksa la kami pilih bas sbg pengangkutan....

Jadi,saya dan adik-adik perlu pack segala barang keperluan awal-awal...Kalau tak,kelam-kabut dibuatnya..cari barang itulah..barang ini tertinggallah....So,prevention is better than cure!...[err..ada kena-mengena tak?..hehe]....

Nak dijadikan cerita...(baru nak masuk tajuk..haha)..Adik saya (13tahun) bising,tak ada baju nak pakai,tak ada baju nak bawa...*hadoii....Padahal,dalam almari tu,berlambak-lambak baju..tinggal pilih dan ambil sahaja...Bila ummi kata,"Bawak je la t-shirt kuning mu yg besar tu"..Dia buat don't know..So,dengan tegasnya saya ulang la arahan ummi..."Ko pakai je la t-shirt kuning ko tu..Kan da ok tu"...Then,dia reply,"Baju tu tak labuh,tak tutup punggung...."..pehh...terpukul sekejap..Pastu dia sambung lagi,"Kita kena terus istiqamah..C.U.T.I..= Cuba Untuk Terus Istiqamah...."..amek kau..adehh...Bagus betul adik saya ni..haiyaa...Segan pulak tiba-tiba..Saya terdiam dan terus berhenti bercakap..Haha..~

Jadi,terbukti kan?Kecik jangan disangka anak..Besar pula,jgn disangka bapak....Tak semestinya fizikal besar,otak dan pemikiran pun besar juga..Sekarang ni memang ramai kanak-kanak yg semakin matang,lebih matang berbanding orang dewasa..Kenapa ya?....hmm...[wondering]





diari pengarang :Semoga urusan kami dipermudah...Selamat bercuti semua!..:)

5 comments:

Miq- bukan anak kacukan biasa said...

hye.
miq badan kecik je ni.
ngeee.
adik tinggi lampai, ibarat begitu kan?


jom ronggeng blog miq.

Bintun Sazali said...

yups!..lebih kurang la..kalau adik nmpak lebih matang,sedikit memalukan..:p

(adik saya lebih tinggi than saya..samalah tu..kadang2 ada kelebihannya,rasa lebih muda.haha)

mrs.eleanor said...

wow, sgt terkena kot..hehe.kalo sy kena pn mst trus terdiam..hehe, anyway, kampung sy pn klate jugok..heee :P

Bintun Sazali said...

mrs.eleanor> haha..kita sama2 terkena..:p
owh,oghe klate jugok?..kawe tak tahu kecek klate properly sbnarnya...kecek loghat utara is better..haha..tah pape,..:p
(sy bukan org utara ye..huhu..kalo kecek klate,t sedara-mara kata ambo oghe siam..haha)

sugar2 kapas strawberry said...

mo dtg kelantan ke??hihihi

jmpa akk tego2 la ye ;)

LinkWithin