Wednesday, June 2, 2010

Wireless??...Broadband??....uhhh~

Salam alaikum dan salam sejahtera...

alhamdulillah..dapat juga ilham akhirnya,setelah sekian lama membiarkan laman sesawang ini terus bersawang..hehe...SGT TERHARU DAN TERUJA SERTA INGIN MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH,buat sesiapa yg telah mendoakan sy utk exam yg lepas...:)
(skema tak?hehe)

Hmm..WIRELESS kah?..BROADBAND kah?
Kenapa mesti persoalan ni yg timbul?..Sebab..sy sedang keliru dan pening kepala dibuatnya bila duk pikiaq benda-benda nih..


For the first time,last year I've my own broadband,it was a CELCOM broadband...Masa tu macam jahil-jahil sikit..Apa yg sy tahu,SAYA MAHUKAN BROADBAND SENDIRI!..kenapa?..sebab masa tu belum ada lagi encik wireless kat tempat sy..Kalau ada pun,hanya insan-insan yg bertuah je boleh mendapatkannya..dan selalunya sy bukanlah salah seorang daripada insan-insan yg bertuah tersebut..huhu

Masa tu sy belum tahu lagi ttg Student Package for Broadband...haiyaa...kalau sy tahu,dah lama dah ambik...rasanya...

Konklusinya,pakej basic menjadi pilihan...rm68..rasanya setakat ni masih belum menjadi masalah pd saya...Tapi rasa macam takut,kalau-kalau tak dapat nak kawal belanja..*adehh..

Sehinggalah pada akhir APRIL 2010..akhirnya sy decide something..I wanna terminate my broadband service!....Kenapa?..byk sebab...
  1. Line CELCOM ni agak lambat di kawasan sy(asrama dahulu).
  2. Selalu sgt timbul masalah dan juga kekecewaan kerana tak dapat nak on9.
  3. Bayaran rm68 tu sudah mula mengganggu kehidupan peribadi saya..
"Haha..tak boleh blah."..Kata budak-budak zaman sekarang..

Itulah...lain kali,kalau nak lakukan sesuatu tindakan..sila fikir apa yg baik,apa yg buruk,kemungkinan jangka masa pendek dan juga kemungkinan jangka masa panjang!...
[haha..membebel utk diri sendiri]

Akhirnya,sy telah menghentikan perkhidmatan broadband sy.Untung juga,encik wireless dah wujud!!..Sangat laju dan mudah didapati..:)

Tapi...bila fikir-fikir..kat rumah nanti nak on9 camna?..kabel kat kampung tu dah kena curi.dah tak boleh nak guna Streamyx kat rumah!!!..
(saya sgt MARAH dgn pencuri tu!!..geramnyaaa!!)

Huhh..sekali lagi..terpaksala jadi pelanggan syarikat MAXIS pulak.....Masa tu sy dapat tahu,ada offer,pakej paling rendah bayarannya,sebanyak rm48..wahh...Lepas doing musyawwarah dgn kawan-kawan,sy decide utk try Maxis Broadband pulak..

Alhamdulillah..line sgt laju..tanpa ada gangguan dan sebarang masalah yg menyakitkan kepala....

Malangnya...bila sy balik kg minggu lepas..Rasa sgt kecewa!..Kenapa tak dapat line langsung???..Then,UMMI pun kata..patutla murah..tak semua tempat ada line Maxis..huhh..adakah betul?..Entahla?...Pastu,abg telefon,dari Mesir...Dia kata,"Padan muke ko..sape suh pakai Maxis..Kat tempat kite tu mmg line CELCOM je kuat.."..*haha..sy gelakkan diri sy semula...

Hmm..payah
..Kiranya sy ni..belum matang ??..Pening la nak berfikir utk sesuatu keputusan..Byk yg sy belajar dari peristiwa ni.Mungkin semua ni adalah antara cabaran yg sy perlu hadapi dan tangani sebijak-bijaknya,sbg LATIHAN UTK MASA DEPAN....

Semalam,sy baru je terminate my Maxis Broadband..haha..buang masa kan?LECEH..PENAT...entahlah..tapi bila fikir-fikir,nasib baik juga dpt pengalaman yg rumit mcm ni.Supaya pada lain waktu,sy AKAN LEBIH BIJAK MENANGANI KONFLIK DIRI..InsyaALLAH...:)

Semalam,satu lagi silap sy..Tak tau pulak kena bawa kad matrik utk mendaftar sbg pemilik Student Package for Celcom Broadband tuu...haiyaaaa...sekali lagi....
Menyusahkan diri sendiri je kan..Kalau UMMI ada masa tu..mesti UMMI membebel sepanjang perjalanan..hahhaha..:p
[padan muka saya]

After all...hmm...mmg saya perlu melatih diri...penat laa!..huhu~

BERDIKARI

~Berdiri.Di.Atas.Kaki.Sendiri~



diari pengarang :There's so many thing that we've to learn from our environment..:)..

Maaf..entry agak childish..haha...sekadar luahan rasaku~

6 comments:

NARDtheNERD said...

xpe la yunk.
choose la yg terbaik.
=))

BalqisShafiqa said...

salam ziarah, sis.
lama tak update blog!

pasal berukband ni ye!
balqis pun pernah kena.
sekarang percaya pada biru(celcom).

memang sayang sgt. no fon pun celcom juga.

tapi kat kota tinggi tak dapat line berukband celcom.
so balik kampung, kejap je.

berat hati x dapat on9.
ekeke.

Bintun Sazali said...

NARDtheNERD> thankz sis,for y0ur support..hari ni dah pi Celcom Centre,dftar tuk amek student package..hehe..:p

BalqisShafiqa> hehe...pe boleh wat..kalau la semua tempat,I mean,di mana2 shj pon kite boleh on9,dah tak payah susah2 kan nak pk pasal those things nih..hehe...
Lama jugak tak tnya kbr balqis..Hope sihat2 selalu okeh..:)
Macm mana sekarang?

bArdbOO said...

alamak ciannya...nmpknya terpaksa la guna celcom balik ye?

Bintun Sazali said...

bArdbOO> a'ah..hehe..nasib baik line celcom kat blok asrama sekarang ni dah ok n lancar...

Q said...

salam ukhwah.
tengah menanti berukband baru daripada ayah ni!

LinkWithin